Knjiga nedelje: Lovac na zmajeve – Haled Hoseini

Nekoliko puta smo vam već skretali pažnju na Haleda Hoseinija, najpoznatijeg pisca avganistanskog porekla, pa se tako i danas u najnovijoj književnoj preporuci,  po treći put vraćamo njegovim delima. “Lovac na zmajeve” je njegov debitantski, ujedno i najpoznatiji roman, koji ga je proslavio širom sveta. Iz pera ovog autora izašla  jedna od najdirljivijih priča o velikom prijateljstvu, velikoj, gotovo bratskoj ljubavi, ali i okrutnom  zapletu i tragičnim posledicama.  I ovoga puta je jedna lična priča dvojice dečaka, protkata tragičnim dogadjajima iz burne i tužne istorije avganistanske zemlje, što odlikuje  i ostala dela ovog pisca.

_sp-lovac-na-zmajevePripovedanje prati najpre detinjstvo dvojice dečaka Amira i Hasana, jednog bogatog, drugog siromašnog u poslednjim mirnim godinama države u kojoj žive, pre revolucije i upada ruske vojske. U “Lovcu na zmajeve Hoseini nam daje potresnu  priču koja nas podseća na to koliko se njegov narod borio, a bori se i danas da trijumfuje nad silama nasilja. Veliko prijateljstvo medjutim, prekida se iznenada nakon jednog nesrećnog dogadaja, posle takmičenja u puštanju papirnih zmajeva, u kojem Hasan biva napadnut, a Amir ne čini ništa da mu pomogne. Odluka da ne odbrani druga, biće tamna mrlja njegove prošlosti, a griža savesti i pitanje časti stalan pratilac, ne samo tokom detinjstva, već i u odraslom dobu.  Silom prilika ovu dvojicu dečaka razdvojiće surove okolnosti, jer nakon Sovjetske okupacije i uspostavljanja prokomunističkog režima, većina bogataša odlučuje da beži iz zemlje. Amir i njegov otac su medju njima. Put će ih odvestu u daleku Ameriku, gde će pokušati da nadju svoje mesto pod suncem. Nastojanje da se snadju u novim okolnostima , nepoznatom okruženju gde vladaju neka nova pravila  i  poštuju se neki drugi običaji  i vrednosti, tragično će se odraziti na očevo zdravlje. Suočen  sa situacijom tako drugačijom od one u Avganistanu, gde je bio neko i nešto, a sada niko i ništa, u mahnitom pokušaju da se pokrene sa nulte tačke , gubi ono jedino što mu je preostalo – svoje zdravlje. Iako, uspeva koliko-toliko da  organizuje svoj život posle toga i pronadje svoje parče neba u novoj domovini, Amir i dalje živi u opterećen okovima prošlosti i svog nečasnog postupka. Prilika da se iskupi ukazaće mu se iznenada mnogo godina kasnije i on će u želji da konačno postupi ispavno, uradi pravu stvar i opravda se pred samim sobom, krenuti izazovu u susret. Put ga vodi u ratom razorenu domovinu, gde više ništa nije kao što je bilo i kao što pamti, u kojoj se  jedva snalazi i gde se oseća kao potpuni stranac. To više nije mesto njegovog detinjstva, to više nije njegov dom.
Pojedini delovi “Lovca na zmajeve zaista su  surovi i strašni, protkani iznenadnim i neočekivanim zapletima,  ali je to ipak knjiga koja odiše velikom ljubavlju, budeći u vamu one najdublje emocije. Dovoljno razloga da, ukoliko ste ovih dana planirali da se posvetite nekom dobrom štivu, to bude upravo “Lovac na zmajeve”.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *