Književnik Ivan Ivanović na književnoj večeri u Doljevcu

Javna biblioteka u Doljevcu za sve ljubitelje književnosti priprema bogat jesenji program. Već 19. septembra u naš kraj stiže književnik Ivan Ivanović, rodom je iz Dobriča, koji je ovdašnjoj javnosti najpoznatiji po svom čuvenom delu “Arizani”, jer se radnja ovog poznatog romana, odvija upravo u jednom fiktivnom doljevačkom domaćinstvu. Iako nas od perioda nastanka ovog dela dele decenije, stičemo utisak da se malo šta u mentalitetu i životu seljaka sa juga Srbije do danas promenilo, te su „Arizani“i danas traženi i čitani, kao i nekada.

Digavši glas protiv sistema, kroz mnoga svoja dela i to  kad je retko ko smeo i hteo, Ivanović je dotakao  suštinu propasti komunizma, a sa njim i naroda, što mu je obezbedilo titulu doživotnog disidenta. Proganjan, osudjivan, otpuštan s posla, s obrazloženjem da je moralno i politički nepodoban da vaspitava omladinu, već posle prvog romana “Crveni kralj”, na svojoj koži je osetio posledice borbe protiv režima.

U svom književnom opusu ima niz od nekoliko desetina  dela, a iako je uveliko zagazio u devetu deceniju života i dalje se aktivno bavi pisanjem. Književno veče u doljevačkoj Javnoj biblioteci posvećeno ovom vrsnom  hroničaru jednog posebno inspirativnog vremena, biće održano podsetimo u sredu 19.septembra, sa početkom od 17. časova.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *