Korona redukovala rad pojedinih ustanova u opštini Doljevac, raste broj pregleda u covid ambulanti

Epidemija korona virusa otežala je rad svih preduzeća i ustanova i u opštini Doljevac, a neke od njih i potpuno zatvorila na neko vreme. Naime, zbog troje obolelih radnika Centra za socijalni rad, od njih devetoro, do 9. decembra, na preporuku epidemiologa, ova ustanova neće raditi sa strankama na uobičajen način, rekao je Radio Koprijanu, direktor Centra Sava Stevanović. Preostalih šestoro radnika se preventivno nalazi u kućnoj izolaciji. Ipak, ova služba neodložne poslove obavlja telefonski ili onlajn, tako da niko od njihovih korisnika kome je neka usluga Centra neodložno potrebna neće ostati uskraćen za pomoć, napominje Stevanović.

Jednog zaraženog zaposlenog radnika ima i Dom za stara i odrasla invalidna lica u Doljevcu. Epidemija se, zahvaljujući preduzetim merama, nije proširila, tako da su svi korisnici, kao i ostali zaposleni, kada je covid19 bolest u pitanju, zdravi. Ipak, kako bi se mogućnost zaraze svela na najmanju moguću meru, uvedeni su takozvani karantinski uslovi rada, što znači da je polovina zaposlenih sada sve vreme u Domu, u trajanju od 10 dana, nakon čega će ih zameniti druga grupa. Posete korisnicima nisu dozvoljene, a trenutno su odloženi i prijemi novih korisnika.

Podsetimo, Predškolska ustanova „Lane„ u Doljevcu, takodje ne radi, jer je jedna vaspitačica pozitivna na covid19, dok se ostale nalaze u kućnoj izolaciji do isteka perioda od dve nedelje. Vrtić u Doljevcu trebalo bi da svoja vrata otvori za najmladje od sledeće nedelje. Grupe u ostalim selima za sada rade nesmetano.

Osnovna škola „Vuk Karadžić“ je, za djake od petog do osmog razreda, prešla od juče na onlajn nastavu, dok niži razredi i dalje rade uobičajeno. Prema poslednjim podacima iz ove ustanove, petoro zaposlenih i četvoro dece, je krajem prošle nedelje bilo pozitivno na covid19, dok se tridesetoro dece nalazi u kućnoj izolaciji, jer je neko od ukućana zaražen.

Javna biblioteka u Doljevcu, osim skraćenja radnog vremena od 7 do 18 časova, umesto od 7 do 20 sati, nije pretrpela nikakve druge promene u svom funkcionisanju, rekao nam je direktor Bogi Mitić, a medju zaposlenima nema obolelih od korone.

Kako smo saznali, u doljevačkom Domu zdravlja iako je sistem prenapregnut, svi pacijenti se zbrinjavaju. Svakoga dana ima novih slučajeva zaraze medju našim stanovnicima, do desetak. U opštini Doljevac trenutno je aktivno skoro 90 slučajeva zaraze covidom 19 i to najviše medju radno aktivnim stanovništvom, oko 60. Broj zdravstvenih pregleda je poslednjih dana na visokom nivou. Tokom prošle nedelje bilo je oko 70 do 100 pregleda, dok je juče broj pacijenata bio oko 120. Takodje, prema našim podacima medju zdravstvenim radnicima u ovoj ustanovi  zaraznom bolešću covid19, inficirana je jedna medicinska sestra, ali je do zaražavanja došlo tokom njenog godišnjeg odmora, tako da je situacija u Domu zdravlja pod kontrolom.

J. Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *