Korona uzima maha i u Doljevcu i Žitoradji, doljevački Štab za vanredne situacije doneo nove mere

Opštinski Štab za vanredne situacije doneo je na najnovijoj sednici, održanoj u sredu, novi set mera u cilju suzbijanja širenja zarazne bolesti covid19, a u skladu sa preporukama sa nacionalnog nivoa.

Sve službe, ustanove i javna preduzeća obavezne su da u svom radu primene sve mere prevencije i sva zaštitna sredstva u cilјu smanjenja širenja virusa. Koliko god je moguće, kažu,  treba preći na „online“ rad sa strankama uz otvaranje namenskih mejlova za podnošenje zahteva i druge dokumentacije. U slučajevima kada nije moguća „online“ komunikacija, preporučuje se zakazivanje rada sa strankama u tačno određenim terminima kako bi se broj lјudi u službenim prostorijama sveo na minimum.

Takodje, se obavezuje  Opštinska uprava opštine Dolјevac da preko inspekcijske službe maksimalno pojača kontrolu svih lokacija na kojima se sakuplјa veći broj lјudi, kao što su trgovinski lanci, prodavnice, javne površine, kafići, restorani, kladionice, pijace.

Potrebno je, naglašavaju iz lokalnog Štaba, kontrolisati i poštovanje svih mera donetih od strane Kriznog štaba i Vlade RS, kao što su nošenje maski, fizičko distanciranje i poštovanje ograničenja radnog vremena.

Naloženo je JKP Dolјevac da uradi dezinfekciju javnih površina ispred Doma zdravlјa Dolјevac, Predškolske ustanove „Lane“ Dolјevac, OŠ „Vuk Karadžić“ Dolјevac i javne površine u centru Dolјevca. Takodje, se obavezuje i Crveni krst Dolјevac da izvrši dezinfekciju javne površine ispred Javne biblioteke Dolјevac, Pošte, PS Dolјevac, kao i unutrašnje površine zgrade opštine Dolјevac.

Preporučeno je i da se pijačne usluge ograniče samo na kvantašku prodaju, a u cilјu smanjenja okuplјanja većeg broja lјudi.

Inače, kako je Radio Koprijan juče pisao i na teritoriji opštine Doljevac primetno je intenzivnije zaražavanje od covida19, nego što je to bio slučaj prošle nedelje, te se svakoga dana, prema našim saznanjima, registruje 5 do 8 novozaraženih. Virus je registrovan i medju nekolicinom zaposlenih u školi, a jedan slučaj potvrdjen je i u Domu za odrasla stara i invalidna lica u Doljevcu.

Naime, na spisku ustanova socijalne zaštite u kojima se pojavila infekcija virusa korona, poslednjih dana pridodati su i  “Dom za odrasla invalidna lica” u Doljevcu i centri za socijalni rad u Svrljigu, Aleksincu i Žitorađi, kažu iz resornog ministarstva. U doljevačkom Domu zaražena je jedna radnica, koja se nalazi u izolaciji, te je situacija u ovoj ustanovi pod kontrolom, kažu nadležni.

U opštini Žitoradja situacija je još komplikovanija. Prema informacijama do kojih smo došli, u ovoj opštini dnevno je na korona virus pozitivno i po desetak pacijenata. Imuna, nažalost, nije ostala ni tamošnja osnovna škola. Kako smo saznali, nekoliko radnika škole obolelo je od virusa.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *