Krizni štab: Nove mere od petka u 18 časova

Na današnjem sastanku Kriznog štaba za borbu protiv kovida-19 donete su tri odluke, od kojih je glavna ona vezana za povratnike iz inostranstva, posebno iz zemalja u kojima je došlo do naglog širenja korona virusa. Pre svega Crne Gore, Hrvatske i BiH.

Krizni štab je pozvao sve naše građane koji se nalaze na letovanju u regionu, odnosno u zemljama sa velikim brojem novozaraženih od korona virusa, da se što pre vrate u Srbiju. Od petka 18. septembra u 18 časova oni će svi biti u obavezi da se po povratku jave u lokalnu kovid ambulantu gde će dežurni lekari odlučivati da li je neophodan dalji nadzor građana ili ne, navodi Blic na svom sajtu.

Nadzor neće biti jedinstven za sve građane, zavisiće od stanja pacijenta, ali i kapaciteta same kovid ambulante. Da li će neko biti pod zdravstvenim nadzorom ili ne zavisiće od toga kako se građanin oseća, njegovih godina, opšteg zdravstvenog stanja, ali i države iz koje dolazi.

Oni koji budu stavljeni pod zdravstveni nadzor biće ili pozivani telefonom svakog dana ili će posle nekoliko dana biti ponovo pregledani u kovid ambulanti kako bi se redovno pratilo njihovo stanje.

Krizni štab je zamolio građane da svako ko je došao iz inostranstva bude 10 dana u samoizolaciji, ili da uradi PCR test. Ovo je sve na nivou preporuke jer, kako je istaknuto, “Krizni štab trenutno nema zakonsku osnov da stavi zdravog čoveka po povratku sa puitovanja u karantin ili samoizolaciju”.

Nakon sednice Kriznog štaba, Kisić je apelovala na sve građane da se do petka vrate u Srbiju, jer će nakon toga početi nadzor, koji, kako je objasnila, ne podrazumeva karantin i samoizolaciju.

-Reč je o nadzoru kako bi se sprečio rizik prenošenja virusa korona-rekla je Kisić novinarima.

Kaže da će način vršenja nadzora biti definisan i objavljen u narednim danima.Preporuke svetskih organizacija, dodaje Kisić, jesu da taj nadzor traje do 10 dana.

Sajmovi, koncerti…

Kako saznaje Blic, Krizni štab je dobio dosta zahteva za organizovanje sajmova, koncerata i sličnih manifestacija, konačna odluka nije doneta, ali je stav svih u Kriznom štabu da je rizik od sajmova gde se okupi po 1.000 ljudi u zatvorenom prostoru visok.Ipak, o ovome će se još pričati s obzirom da je sajamska industrija veoma važna za ekonomiju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *