Leskovac u znaku Roštiljijade

U Leskovcu je ovih dana sve u znaku pljeskavica, jer uveliko traju pripreme za nadaleko čuvenu manifestaciju koja je proslavila ovaj grad –Roštiljijadu. Priprema najveće ikad vidjene pljeskavice, izrada preskavica iz ruku, takmičenje učenika ugostiteljskih škola, kao i majstora roštilja su nadmetanja, koja po tradiciji, obeležavaju ovaj vrhunski gurmanski dogadaj. Pored toga organizator se potrudio da pripremi i bogat muzički program i dovede  zvučna imena sa naše estrade, pa će tako nastupati Željko Joksimović, Dragana Mirković i mnogi drugi. Roštiljijada” će se ove godine održati od 27. avgusta do 2. septembra na “Širokoj čaršiji” u Leskovcu, gastronomskoj prestonici hrane.

Svako ko poseti Roštiljijadu pored degustacije vrhunskih jela sa roštilja, ne propušta ni najspektakularniji dogadjaj, pripremu ogromne pljeskavice. -Tradicija je, kaže Tina Stojanović PR Turističke organizacije grada, koja je jedan od organizatora, da se svake godine teži obaranju rekorda sa predhodne Roštiljijade, a to znači da bi naši majstori roštilja trebalo da naprave pljeskavicu težu od 65 kilograma, što je neverovatno težak i zahtevan poduhvat, koji iziskuje mnogo umeća. Ipak, taj dogadjaj, bez obzira na tošto se na Roštiljijadi pravi najveća pljeskavica na svetu, neće ući u Ginisovu knjigu rekorda iz više razloga. –To je komplikovan i skup proces, a sa druge strane, stranci vrlo često poistovećuju pljeskavicu sa burgerom, čija je maksimalna težina, upisana u Ginisovu knjig rekorda, preko stotinu kilograma, tako da postoji mnogo razloga koji nam stoje na putu da to realizujemo. Bez obzira na to vrhunski majstori roštilja potrudiće se da i ovoga puta sami sebe nadmaše, a ovu senzaciju svi posetioci moći će da proprate u četvrtak 30.avgusta od 18:30 časova, na platou ispred centralne bine. Majstri roštilja nadmetaće se istog dana, ali  od 9 časova ujutru. U petak 31. avgusta  ujutru, takodje od 9 časova svoje umeće iskazaće učenici srednjih ugostiteljskih škola, dok će uveče od 18:30 biti organizovano nadmetanje u pripremi najveće pljeskavice iz ruku.

A muzički program počinje spektakularno, nastupom Željka Joksimovića na dan otvaranja ove poznate gastronomske manifestacije. Dan kasnije nastupaće Mira Škorić, u sredu peva Alen Islamović, trubači će veseliti goste u četvrtak, u petak tradicionalno nastupaju Zvezde granda, a za finiš ovog dogadjaja, u subotu, pevaće Dragana Mirković.

Nekoliko stotina hiljada ljudi očekuje se  na  ovoj 29. Roštiljijadi, a s obzirom na to da su se organizatori potrudili da manifestaciju promovišu na mnogim turističkim sajmovima u zemlji i inostranstvu očekuju se gosti i iz mnogih okolnih zemalja poput Bugara, koji, u ovo vreme, svake godine organizovano u velikom broju dolaze u Leskovac, ali i Makedonaca, Slovenaca i mnogih drugih.

J.Kozomara

Foto: TO Leskovac

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *