Litijska povorka biće organizovana u Pukovcu, ali ne i u Doljevcu

Pet sela u doljevačkoj opštini u četvrtak 11.juna proslavjaju litije, Doljevac, Pukovac, Klisura, Kočane i Šainovac. Ipak, iako je ranije bio običaj, u Doljevcu ove godine neće biti litijske povorke i okupljanja vernika kod seoskog krsta u Gornjem Doljevcu zbog aktuelne epidemiološke situacije, odlučeno je sinoć na sastanku u MZ Doljevac.

Odluku su, kažu u MZ Doljevac, doneli u dogovoru sa sveštenikom crkve Sv. Arhangela Gavrila u Kočanu. Planirano je da kod krsta, u prisustvu svešenika, aktuelnog i novoizabranog domaćina, bude presečen slavski kolač da bi se ispoštovali litijski običaji običaji, ali nema okupljanja Doljevčana, niti propratnog programa koji je ranije bio uobičajen.

U Šainovcu i ranije nije bilo organizovanih proslava, dok će se ove godine litija održati u  Pukovcu. Kako je rečeno iz crkve Sv. Nikole u Pukovcu, Sveta liturgija će se služiti od 8 časova. Nakon Svete liturgije litijska povorka krenuće u obilazak zapisa, te se dodaju, pozivaju svi meštani da uzmu učešća u litiji.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *