Male maturante očekuje oko 3.700 mesta u srednjim školama u Nišu

U Nišavskom okrugu osmi razred završava blizu 3.500 učenika, od toga u Doljevcu oko 190 đaka. Ministarstvo prosvete i tehnološkog razvoja raspisalo je konkurs za upis učenika u prvi razred srednje škole za narednu 2019/2020. školsku godinu. U Konkursu su navedeni svi važni podaci o školama čiji je osnivač država, područjima rada, broju učenika, obrazovnim profilima  i trajanju obrazovanja, kao i o merilima i načinu izbora kandidata. Osmaci se već uveliko pripremaju za konačnu proveru znanja, a prema broju postignutih bodova konkurišu u željene škole.

Ove godine oko 3.500 đaka konkuriše za 3.700 mesta u srednjim školama Nišavskog okruga. Tradicionalno, najviše interesovanja je medicinsku školu i gimnazije. Među popularnim školama je i Pravno-poslovna škola u Nišu.

Ove godine Medicinska škola „Dr Milenko Hadžić“ u Nišu upisaće 240 učenika, od toga biće dva odeljenja medicinska sestra-tehničar opšteg smera, dok će biti formirano po jedno odeljenje ostalih medicinskih profila.

Niške gimnazije upisaće ove godine 834 učenika. Najviše učenika, 250,  upisaće Gimnazija „ Svetozar Marković“ i to na društveno-jezičkom smeru, prirodno-matematičkom, dvojezičnim odeljenjima i specijalizovanim odeljenjima za talentovane matematičare ili fizičare.

U Gimnaziji „9.maj“ ima mesta za 180učenikana opštem smeru, a 20 učenika upisaće se u novootvorenom odeljenju za IT tehnologije.

Prva niška gimnazija „Stevan Sremac“ na prirodno-matematičkom, društveno-jezičkom smeru i dvojezičnom odeljenju  upisaće 150 učenika. Takođe, biće mesta za još 24 učenika koji će pohađati filološko odeljenje.

Gimnazija „Bora Stanković“ upisaće 150 učenika na dva smera i jedno dvojezično odeljenja, a 60 učenika sešće u klupe za darovite učenike iz biologije i hemije i odeljenje za IT tehnologiju.

Ekonomska škola u Nišu upisaće 210 učenika, a izdvojeno odeljenje u Doljevcu koje  obrazuje učenike u oblasti rada ekonomija, pravo i administracija, smer ekonomski tehničar u trajanju od 4 godine, upisaće po 30 učenika. Pravno-poslovna škola u Nišu upisaće 180 učenika.

Elektrotehnička škola “Nikola Tesla” – Niš upisaće ove godine 210 učenika na obrazovnih profila od kojih je jedno odeljenje po sistemu dualnog obrazovanja. Najviše interesovanja prošle godine bilo je za smer  elektrotehničar informacionih tehnologija. Elektrotehnička škola ”Mija Stanimirović” upisuje takođe 210 đaka.

Pre nego što popune listu želja osmaci će polagati malu maturu.. Završni ispit počinje 17.06. testom iz srpskog jezika. Test iz matematike radi se 18.06. dok je kombinovani test planiran za 19.06. Nakon dva dana, 21.06. izaći će preliminarni rezultati, na osnovu kojih će učenici imati okvirnu sliku da o tome koju školu bi mogli da upišu na osnovu broja bodova.
Konačni rezultati biće objavljeni 27.06. i nakon toga kreće se sa predajom liste želja. Raspored učenika po školama izaći će 07.07. nakon čega sledi upis učenika u srednje škole 08. i 09. jula. Drugi upisni krug za kandidate koji nisu upisani u prvom krugu, počinje 08.07. kada se predaje lista želja.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *