Milena Marković iz Meksiko Sitija o najnovijem zemljotresu

zemljotresPreko 225 žrtava, medju kojima dosta dece, kao i desetine nestalih najnoviji su bilans  zemljotresa koji je u utorak pogodio Meksiko,  drugi put za kratko vreme. Nakon 8,1 stepen po Rihteru od  pre samo desetak dana, još jedan snažan potres od 7,1 stepen zadesio je ovu oblast, a ovoga puta bio je mnogo bliži glavnom gradu Meksiko Sitiju, odnevši mnogo ljudskih žrtava  i pričinivši veliku materijalnu štetu. Milena Marković, rodjena doljevčanka,  koja živi u glavnom gradu Meksika, još jednom nam prenosi sva dešavanja iz prve ruke tokom i nakon  potresa. Ono što je najbitnije iako je  zgrada u kojoj živi oštećena, ona i njena porodica su dobro.

Ovoga puta smo imali zemljotres mnogo jači i razorniji od onog predhodnog, čiji je epicentar bio daleko u moru, pa nije prouzrokovao mnogo štete. Medjutim, ovaj  potres registrovao je u državi Puebla,  znači relativno blizu Meksiko Sitija i rezultat je, kažu stručnjaci,  pucanja raseda unutar Severnoatlantske tektonske ploče. Dubina epicentra zemljotresa, što   je jako bitan faktor, bila je na dubini od 51 km, tako da se stiče utisak da je bio mnogo jači no što cifre govore. Ovde, u našoj blizini srušile su se 44 zgrade, kaže Milena. Inače, juče  tokom zemljotresa ja sam bila u ambasadi naše zemlje i pri povratku kući nisam imala utisak da je njegova razornost  bila velika, jer nije na svakom koraku  bilo ruševina. Medjutim, kako sam se približavala južnom delu grada gde živim, već su bili prisutniji tragovi razaranja, video se dim, bilo je srušenih objekata. Neke zgrade su se  i naknadno rušile od posledica oštećenja tokom potresa. Na žalost, srušila se i jedna osnovna škola, a što je najstrašnije unutra su ostala zarobljena deca, tako da ima i mrtvih. Čula sam pre nekoliko trenutaka da su jednu devojčicu izvukli živu iz ruševina srušene škole. 

Stanje konfuzije medju stanovništvom, kaže Milena, nije se još stišalo, što je i logično, tim pre jer se očekuju i naknadni potresi koji uvek po pravilu prate onaj prvi.

Mi se još uvek oporavljamo od šoka, tako da  nismo svesni sve razornosti ove prirodne katastrofe.  Kada sam došla kući nakon zemljotresa u stanu me zatekao  haos, jer su sva stakla na prozorima popucala, a na zgradi ima tragova oštećenja. U celoj priči dobro je to da je konstrukcija zgrade  u redu, a i napolju je toplo, pa se bar nećemo smrzavati.Razmišljali smo u početku da  napustimo zgradu i da eventualno odemo u neke organizovane smeštaje.  Za one koji ne znaju, ja sam po struci arhitekta, tako da smo već izvršili proveru, ali i pored toga  moramo da sačekamo Gradjevisnku insprekciju, koja će i zvanično to potvrditi.

Kako kaže Meksiko Siti je  metropola koja mnogo vodi računa o toj vrsti opasnosti prilikom gradnje objekata, a to što ipak ima srušenih zgrada govori u prilog tome da se ponekad na žalost desi da se pogreši u gradnji ili se ne poštuju svi propisani standardi. Medjutim, kaku kažu stručnjaci u ovoj oblasti, i ovaj tip  zemljotersa je bio takav da je njegova razornost bila jaka.

Postoje i ljudi koji kupuju i gomilaju hranu. Za tim zaista nema potrebe, no taj psihološki efekat je zaista jak, jer su mnogi  još uvek pod traumama. Dobro je  to što  pomoć stiže sa svih strana, jer ko god je u mogućnosti da  pomogne na bilo koji način  to i čini. Javlja se veliki broj lekar-volontera, arhitekata poput mene i svi smo spremni da pomogemo pri zbrinjavanju povredjenih ili proceni štete. Pre bilo kakve materijalne pomoć,i mnogo je bitnija prva pomoć, jer treba raditi na daljoj potrazi za eventualno preživelima pod ruševinama, završava svoju priču Milena.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *