Najviše odobrenih subvencija za poljoprivrednike iz Žitorađe

Mladi poljoprivrednici, njih 2.500, koji su konkurisali za bespovratna sredstva kod države uskoro će dobiti  po 12.000 evra za svoju proizvodnju. Ministarstvo je primilo više od 5 hiljada zahteva, a na vrhu tabele po podnetim zahtevima su mladi poljoprivrednici iz opštine Žitorađa, zatim slede opštine Blace i Merošina.

Slađan Rakić pomoćnik predsednika opštine Žitorađe zadužen za poljoprivredu rekao je u izjavi za Radio Koprijan da će ova sredstva doprineti bržim razvoju poljoprivrede na ovom području, ali i ostanku mladih ljudi na selu.

Kako ističe, sa teritorije opštine Žitorađa na ovaj konkurs prijavila su se 174 poljoprivredna proizvođača, a odobrena su sredstva za gotovo sve koji su aplicirali.

  • Možemo slobodno reći da je 99 odsto zahteva iz naše opštine, odnosno prijave mladih poljoprivrednika, prošlo i odobrena su sredstva za unapređenje poljoprivredne proizvodnje- kaže Rakić.

Sredstva koja će biti uplaćena na račune mladim poljoprivrednim proizvođačima namenjena su za modernizaciju poljoprivredne  proizvodnje. Rakić kaže da će sredstva mladi iskoristiti za unapređenje tradicionalne proizvodnje, bilo u zaštićenom prostoru, uložiti sredstva u  uzgoj voća ili povrća, uglavnom su sve to nove mašine, nova oprema i mehanizacija i savremena poljoprivredna proizvodnja.

Sredstva se inače za nabavku opreme unapred uplaćuju po predračunu  u visini od 75 odsto, a poljoprivrednik ima rok od 90 dana da doplati razliku do pune cene mehanizacije.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *