Nakon fijaska sa višnjom, i uzgajivači šljive na mukama

Voćari u našem kraju ne mogu se pohvaliti ovom sezonom. Bez obzira na to što je rod višnje i šljive odličan, problem je po tradiciji cena. To znači da su, prema njihovim rečima, bez obzira na rodnu godinu, u gubitku. Tako da jadikovke koje smo pre oko mesec dana, s pravom, slušali od višnjara, sada ponavljaju uzgajivači šljive.

Otkupna cena šljive na početku sezone niža je čak tri puta nego što je bila prošle godine, kada su proizvođači nacionalne voćke za kilogram dobijali 40 do čak 45 dinara, što je bio rekord u poslednjoj deceniji. Ove sezone medjutim, kilogram  voća po kome je Srbija nadaleko čuvena je 10 i 15 dinara za kilogram madžarke i čačanske lepotice, a u nekim krajevima u Toplici i manje, 8 do 9 dinara. Najveći broj zasada voćari beru sami, ili to rade uz pomoć mašina, jer berači uzimaju polovinu cene šljive, tako da vlasnicima zasada ostaje samo nekoliko dinara po jednom kilograma.

Izvoz sveže šljive takodje je ove sezone drastično opao, dok sušenje šljiva, s druge strane,  nije svima isplativo s obzirom na to da je za jedan kilogram suve potrebno četiri kilograma sirove šljive, tim pre što je ove sezone sadržaj šećera u plodu nešto manji, a vode veći, zbog čestih kiša početkom leta.To znači da će po svemu sudeći, najveći deo ovogodišnjeg roda nacionalne voćke završiti u rakiji.  Za litar žestine inače, potrebno 10 kilograma presne šljive.

Zbog svega toga najveći broj uzgajivača šljiva uopšte ne planira da je prodaje tako da otkupnih mesta u doljevačom kraju nema, dok u Žitoradji ima, ali je otkup slab. Slična situacija je i u drugim mestima prema Prokuplju i Blacu, koji su poznati po proizvodnji ove vrste voća.

Inače, Srbija se po proizvodnji šljiva, od preko pola miliona tona, nalazi na trećem mestu u svetu, iza Kine i Indije, dok je u Evropi prva.U Srbiji ima 42 miliona stabala šljive, ali se u odnosu na period od pre 120 godina prerada tog voća smanjila za pet do šest puta, tako da se najviše koristi za proizvodnju rakije, što i ne čudi jer je prema oceni stranaca od svih pića u Srbiji najbolja rakija, dok je ova naša žestina na listi domaćih specijaliteta odmah iza bureka.

Takodje, kako tvrde nutricionisti šljiva je najjači antioksidans, a suva šljiva u odnosu na drugo suvo voće ima dvostruko veću antioksidansnu moć.

J.Kozomara/Radio Koprijan

Foto. WordPress.com

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *