Nedelja Crvenog krsta: Volonterski rad kao vid pomoći društvu

Nedelja Crvenog krsta uvek je vreme kada se široj javnosti skreće pažnja na značaj ove organizacije i potrebu šire društvene zajednice da svojim aktivnostima podrži njen rad. Ove godine Nedelja Crvenog krsta obeležava se od 8 do 15. maja, a doljevačka organizacija nizom aktivnosti daje svoj doprinos. Jedna od najbitnijih je svakako širenje mreže volontera i razvijanje svesti, naročito kod mladje populacije, o potrebi pružanja pomoći osobama iz ugroženih društvenih grupa i zajednici uopšte.

Tim povodom u prostorijama Crvenog krsta u Doljevcu održan je sastanak sa volonterima, članovima Omladinske terenske jedinice i onima koji su zainteresovani da to budu. –Volonterski rad u okviru Crvenog krsta Srbije predstavlјa svesno poklanjanje vremena, veština, znanja i energije za dobrobit drugih lјudi i zajednice bez materijalne nadoknade, kaže Jelena Jovanović iz ove organizacije. Volonteri mogu biti osobe iz svih društvenih grupa, svih uzrasta, a aktivnosti na kojima se angažuju takođe variraju od učestvovanja u periodičnim akcijama do stalnih programa.

Ipak, volontiranje donosi benefite i onima koji odluče da na taj način pruže svoj doprinos društvenoj zajednici, jer osnažuje pojedinca i povećava samopouzdanje, suzbija depresiju i pomaže lјudima da ostanu fizički zdravi. –Kroz volontiranje pomažemo drugima, ali i ukazujemo na probleme i potrebe oko nas, a takođe izgrađujemo i osećaj solidarnosti. Volonteri omogućavaju da oni koji imaju otežane životne okolnosti postanu ravnopravni članovi društva, a kroz svoje angažovanje štite ranjive ugrožene grupe od ekonomske i političke marginalizacije. Volontiranje ima potencijal jačanja kohezije društva, a može da doprinese stvaranju pozitivnih promena u društvu. Svako ko želi da volontira u Crvenom krstu  može se javiti našoj organizaciji u Dolјevcu. Unutar organizacije postoje mnoge vrste posla koje volonteri mogu da izvrše.

Volonteri su važni jer oni dodaju jedinstvenu vrednost Organizaciji svojim idejama i sugestijama,  dodaje Jovanovićeva, motivisani su da rade za socijalnu promenu i kao izraz solidarnosti, ulažu vreme i napore da pomognu postizanje cilјeva same organizacije, čuvaju sredstva organizacije i povećavaju mrežu volontera.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *