Nedelja zdravlja usta i zuba

Služba dečje stomatologije doljevačkog Doma zdravlja ove sedmice obeleževa „Nedelju zdravlja usta i zuba“ . Kako kaže dr Mirjana Nikolić, dečji stomatolog,  lekari ove službe su predanim radom i brojnim edukacijama najmađih postigli zavidne rezultate u očuvanju zdravlja usta i zuba. Ona ističe da doljevačka stomatološka služba,  radi aktivno tokom cele godine, ali u  Nedelji zdravlja usta i zuba intenzivira svoje aktivnosti na informisanju stanovništva o značaju oralnog zdravlja i merama prevencije, a posebno o potrebi i mogućnostima da se ličnim i kolektivnim angažovanjem i pozitivnim ponašanjem čuva i unapređuje zdravlje usta i zuba.

Kako kaže dr Mirjana Nikolić  cilj aktivnosti u okviru ove kampanje je informisanje i sticanje znanja u vezi sa značajem i načinima očuvanja oralnog zdravlja.

Ona dodaje da se ove godine „Nedelja zdravlja usta i zuba“ obeležava pod sloganom  „Zdravi zubi u zdravoj porodici“ i slogan ukazuje na značaj porodice u formiranju zdravog načina života i očuvanju oralnog zdravlja, ali slogan je i u skladu i sa istraživanjima koja pokazuju da su znanje i navike roditelja u vezi sa oralnom higijenom povezane sa očuvanjem oralnog zdravlja dece.

  • Zahvaljujući velikim naporima zubara naše ustanove  sve više dece je obuhvaćeno preventivnim zdravstvenim programima- kaže dr Nikolić.

Prema njenim rečima, ova služba, svakodnevno radi na očuvanju zdravlja usta i zuba,  raznim zanimljivim edukacijama mališana i njihovih roditelja.  Tako će u  četvrtak, 17.maja,  u OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu biti održano predavanje povodom „Nedelje zdravlja usta i zuba“. Takođe, mališani su, prethodnih dana, radili likovne radove na temu oralnog zdravlja i crteži će biti izloženi u holu stomatološke službe Doma zdravlja.

Doktorka Nikolić dodaje  da su generalno opšte preporuke za očuvanje oralnog zdravlja pre svega održavanje adekvatne higijene, što podrazumeva redovno pranje zuba ujutru i uveče, smanjenje unosa šećera i izbalansirana ishrana, kao i redovne posete  stomatologu.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *