Nova priznanja za književnika Vlastu Cenića

Naš nadaleko poznati i priznati književnik prof. Vlasta Cenić iz Kočana  dobitnik je nagrade “Ranka Ranđelović” za očuvanje maternjeg govora i književno stvaralaštvo na dijalektu. Ceniću je nagrada uručena na osmom Festivalu dijalekatske poezije i proze, „Preobraženjsko pojanje“ u Nišu.

  • Na 8. Festivalu dijalekatske poezije i proze „Probraženjsko pojanje“ u Nišu dobio sam nagradu za višegodišnje zalaganje na očuvanju maternjeg jezika i književnog stvaralaštva na dijalektu, a koje dodeljuje Narodna biblioteka „Stevan Sremac“ Niš i Niški pesnički krug- kaže Cenić.

Ova nagrada se prvi put dodeljuje u okviru Festivala i to za one pesnike koji pišu na dijalektu.

  • Najviše priznanje Festivala “Preobraženjsko pojanje” nosi ime Ranke Ranđelović, prerano preminule pesnikinje iz Merošine, pisala je na dijalektu i iza sebe je ostavila nekoliko naslova napisanih na dobričkom dijalektu. Ovom nagradom čuvamo uspomenu na prerano otišlu pesnikinju, koju je Dobrica Erić veoma poštovao i cenio- kaže Cenić

U obrazloženju nagrade se ističe da je Vlasta Cenić izuzetan pisac i veoma cenjen kao književni stvaralac. Čitan je u celoj Srbiji, a neka njegova dela su doživela i po nekoliko izdanja. Veštinom slaganja reči, uspeo je da sačuva maternji govor, inače nepravedno omalovažen i izopšten kao maternji govor reformom Vuka Stefanovića Karadžića. Njegova pesnička zbirka „Bate će se ženi“ obiluje pesmama na dijalektu njegovog rodnog sela Kočana. Osvojio je publiku širom Srbije, ušao u antologije i poput Bore Stankovića i Stevana Sremca proslavio svojim stvaralaštvom jug Srbije, a svoj Doljevac reprezentativno uveo u književnu geografiju Srbije.

A odmah iz Niša pesnik Vlasta Cenić otišao je put Makedonije u Štip gde je na velikoj Međunarodnoj manifestaciji dobio brojne nagrade.

  • Na Međunarodnoj manifestaciji za literaturu, umetnost i kulturu „Planetopija, 2019“ u organizaciji Milice Paulus i Akademije EUROART dodeljeno mi je brdo diploma. Meni najdraža je nagrada koja nosi naziv „Najgolema nagrada“ za strane pesnike, a za sve ukupno stvaralaštvo- kaže Cenić.

Doljevački pesnik najavljuje uskoro novu knjigu pod nazivom  „Nemoj nikad reći kraj je“, a pisana je književnim jezikom.

  • U ovoj knjizi glavni junak govori književnim jezikom, ali njegova porodica i ljudi oko njega govore na dijalektu, tako da će biti veoma zanimljivo- kaže književnik Vlasta Cenić.

On dodaje da je prošlo dosta vremena od kako je knjiga na dijalektu ugledala svetlost dana, 33 godine tačnije, i dodaje u svom maniru Bate se i dalje ženi …

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *