Nova zapošljavanja u Leoniju

leoniUskoro će 100 lica sa liste nezaposlenih u NSZ , započeti obuku u fabrici Leoni u Malošištu , a sve na osnovu projekta koji finansiraju opština Doljevac i EU Progres. Očekuje se da će u narednih osam meseci tokom realizacije projekata u deset programskih opština, Prokuplju, Doljevcu, Aleksincu, Trgovištu, Vranju, Beloj Palanci, Sjenici, Ivanjici i Prijepolju, 260 ljudi uspešno završiti različite vrste obuka u javnom i privatnom sektoru, nakon koje će najmanje 150 dobiti posao. Jovica Pešić načelnik za privredu i finasije u opštini Doljevac, kaže da ovo nije prvi put da lokalna samouprava pomaže obuku za lica koja će kasnije dobiti stalno zaposlenje.
-Osim što će se smanjiti nezaposlenost u opštinama, posebno među ranjivom populacijom, Eropska unija i Vlada Švajcarske podrškom ovim projektima doprinose smanjenju nesklada između ponude i potražnje za kadrovima na lokalnim tržištima rada, rekao je menadžer programa Evropski PROGRES, Grem Tindal.
U skladu sa Nacionalnim planom zapošljavanja za 2016. godinu i potrebama lokalnog tržišta rada koje su lokalne samouprave prepoznale kao najneophodnije, podrška je usmerena na teže zapošljive grupe stanovništva , prvenstveno na mlade do 30 godina, osobe sa nižim nivoom obrazovanja, Rome, starije od 50 godina i dugoročno nezaposlene.
Projekti za koje su donatori preko Evropskog PROGRES-a opredelili oko 100 hiljada evra, a lokalne samouprave obezbedile finansijsko učešće od 32.000 evra, ocenjeni su kao najbolji u pogledu održivosti, efektivnosti i isplativosti predloženih mera u okviru javnog poziva koji je bio otvoren od 17. avgusta do 22. septembra. Pravo učešća su imale lokalne samouprave koje su usvojile Lokalne akcione planove za zapošljavanje za 2016. godinu.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *