Preminuo Raša Popov, mudri čarobnjak lepih reči

Na Sajmu knjiga u Nišu, novembra prošle godine
Na Sajmu knjiga u Nišu, novembra prošle godine

Dečji pisac, glumac i novinar Raša Popov preminuo je juče u Beogradu u 84. godini. Raša Popov je rođen 26. juna 1933. u Mokrinu.  Bio je srpski književnik, dugogodišnji televizijski novinar, zvezda dečije televizijske emisija „Fore i fazoni”. Jednom prilikom nazvan je i “dedom svoj deci u Srbiji”, jer su mnoge generacije odrastale uz njegovu jedinstvenu pojavu i neponovljiv i po svemu poseban narativni stil.

Posedovao je neodoljivi šarm i harizmu koje je vešto koristio radeći kao književnik, publicista, novinar, TV zvezda ili pripovedač, ostavivši neizbrisiv trag na mnoge generacije na ovim prostorima, jer je i u devetoj deceniji života bio  vedrog duha i bistro oka. I u dubokoj starosti aktivno je  učestvovao u  mnogobrojnim dešavanjima  na našoj kulturnoj sceni, a prošle godine bio je i specijalni gost Sajma knjiga u Nišu. Njegov nadahnuti govor koji je tom prilikom održao i dalje  se prepričava. Nazvan tada “mudracem iz Mokrina”, i dalje  kruži anegdota o njemu koja ga je tako slikovito opisala, a u kojoj se kaže da je bio neko ko je “držao sat na nozi, knjigu u ruci i noge na stolu, pa je tako uspevao da prevari vreme.”

U više navrata posetio je i opštinu Doljevac, poslednji put prošle godine, povodom godišnjice biblioteke.

Pre samo nekolio meseci imala sam tu čast da razgovaram sa njim.

Treba ceniti svakog pesnika, jer svi su oni, kroz mnogo neprospavanih noći izlivali svoju dušu na papir. To je dragocena duhovna gradja, koju sam ja uvek posmatrao sa velikim poštovanjem, rekao nam je, tom prilikom, Popov.

Kao neko ko je 1941. godine bio svedok paljenja Narodne biblioteke u Beogradu i odrastajući sa slikom tog prizora u sećanju, posebnu privrženost gajio je prema pisanoj reči. Taj atak na knjige, smatrao je “atakom na  ljude”. Prizor uništavanja kulturnog indentiteta jednog naroda duboko je ostao urezan u njegovo sećanje, što ga je kasnije nagnalo da se književnom zanatu i posveti, kako je sam kazao.  

-Zato mi i kao narod imamo obavezu, veću no drugi, da našu kulturnu baštinu pažljivo negujemo i razvijamo. Jer, uz knjigu se uzdižemo  ka posebnoj sferi života i napredujemo na lestvici evolucije, njegove su reči.

Vlasta Cenić, poznati ovdašnji pesnik za decu, prisetio se danas saradnje sa Popovim.

Upoznao sam ga u trenutku kada sam se tek afirmisao kao pisac i u Raši sam našao veliku podršku za moj rad, kaže Cenić u izjavi za radio Koprijan. On je bio jedinstvena i neponovljiva pojava, pravi mudri čarobnjak, lepih reči.

Uz jedno veliko HVALA opraštamo se od Raše Popova, ali nas teši, da bez obzira na to što  više nije medju nama fizički, njegova  će  zaostavština  zauvek ostati  važan podsetnik na sve ono što je uradio na polju duhovne nadogradnje svih onih koji su imali tu čast da budu njegovi savremenici.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *