Ubi nas promena vremena!

OLYMPUS DIGITAL CAMERA
Dr Časlav Miladinović- arhiva

Pospanost, umor, bolovi u zglobovima, glavobolje i vrtoglavica i slične tegobe karakteristične su za meteoropate, koji reaguju na promene vremena,  a drastične se tek očekuju kod horničnih bolesnika, naglašava dr Časlav Miladinović, lekar opšte prakse u Domu zdravlja u Doljevcu.

Za dane vikenda imali smo temperaturu oko  20 stepeni Celzijusovih, a danas je temperatura pala na svega 4 stepena u plusu tako da ovakve vremenske oscilacije kod mnogih mogu da izazovu zdravstvene tegobe, naročito kod hroničnih bolesnika, ali i svih onih kojima  zdravlje nije najbolje. Ni potpuno zdravi nisu pošteđeni, zaključuje dr Miladinović.

Izražen je uticaj vremenskih prilika  kod hroničnih bolesnika, pre svega na pacijente koji boluju  od kardiovaskularnih, plućnih, psihijatrijskih i drugih bolesti – objašnjava za  dr Časlav Miladinović, doljevački lekar opšte prakse.

  • U ovom periodu posebno su ugroženi plućni, srčani, neke grupe neuroloških i pshihijatriski bolesnici. Ovi pacijenti moraju redovno da uzimaju propisanu terapiju, a kod određenih neuroških stanja, tipa Alchajmerove bolesti, neke vrste tremora i drugih sličnih stanja, u dogovru sa lekarom treba pojačati doze lekova. Pre svega mislim na lek „Madopar“. Što se tiče srčanih i plućnih bolesnika kod njih dolazi do velikih promena u negativnom smislu. navodi dr Miladinović

Prema njegovim rečima, hronični bolesnici bi trebalo da se primire na nekoliko dana, dok se ne prilagode promeni vremena. Kroz nekoliko dana će tegobe proći, i u tom periodu treba da izbegavaju i šetnje, a naročito teže fizičke poslove.

  • Moj savet je da hronični bolesnici ne izlaze iz kuće i uzimaju redovno terapiju. Ako baš moraju da izlaze napolje, onda plućni bolesnici moraju da prilagode svoje disanje vremenskim prilikama, odnosno da udišu na nos, a da polako  izdišu na usta i da lagano uhvate ritam, odnosno tempo disanja. Jer, u slučaju naglog udisaja, hladnog i vlažnog vazduha, dolazi do stezanja krvih sudova i onda može doći do bolova u grudnom košu, nedostatka vazduha, vrtoglavice, malaksalosti, gušenja, pa čak i  gubitka svesti.- kaže dr Časlav Miladinović.

Zbog tmurnog vremena, posebnu pažnju treba obratiti na psihičke bolesnike. Njegov savet je, da članovi porodice obavezno kontrolišu da li pshički nestabilne osobe  na vreme uzimaju terapiju, jer kod njih obavezno dolazi do pogoršanja stanja.

Za razliku od hroničnih bolesnika, usled promena vremena relativno zdrave osobe često ne znaju da kažu zašto imaju tegobe. Oblačno vreme bez sunca izaziva čak i kod relativno zdravih osoba manjak energije. Ljudi, pogotovo kada pada kiša i kada je visoka vlažnost vazduha osećaju pospanost, nevoljnost, gubitak energije, ponekad i vrtoglavicu i glavobolju. Sa druge strane, kada je sunčan i vedar dan te iste osobe su aktivnije i za kraće vreme realizuju više stvari.

  • Kod zdravih osoba postoji različita simptomologija, ali najčeće se, zbog promene vremena, javljaju virusne infakcije. Zato je moj savet slojevito oblačenje, jer sa jedne strane imamo mlađu populaciju koja i dalje nosi kratke rukave, a sa druge strane starije osobe koje obično oblače zimske  kapute, dodaje naš sagovornik.

Zato, zaključuje na kraju dr Miladinović, treba poštovati jednostavno zlatno pravilo – umerenost.

M.J.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *