Zima u aprilu

Doljevačka glavna ulica danas oko podneva
Doljevačka glavna ulica danas oko podneva

Kiša na području Doljevca i okoline od ranih jutarnjih sati neprestano pada. Zbog obilnih padavina koje se očekuju u toku celog današnjeg dana i noći, zbog kojih postoji potencijalna opasnost da se pojedine reke na jugu Srbije izliju iz korita, doljevački  Štab za vanredne situacije  je u pripravnosti. Za sada su svi vodotoci na području Doljevca u stabilnom stanju i pod kontrolom kaže Jovica Pešić iz lokalne samouprave. Ipak on dodaje ukoliko dodje do eventualnih izlivanja sve opštinske strukture su spremne za delovanje. Pešić upozorava i na najavljeni pad temperature , što može izazvati štete na poljoprivrednim kulturama.

Živorad Stamenković poljoprivredni stručnjak takodje upozorava na moguće štete pre svega u plastenicima i poziva povrtare da na vreme obezbede sredstva protiv izmrzavanja. 

Meteo- alarm za jug Srbije, od jutros,  je zelene boje, što znači da nema upozorenja. Bez opasnosti od povećanja nivoa reke i izlivanja su Južna Morava, Toplica i Nišava.

Pomoćnik ministra unutrašnjih poslova i načelnik Sektora za vanredne situacije Predrag Marić izjavio je danas da je Sektor za vanredne situacije, s obzirom na najavljene padavine, upozorio sve opštinske štabove da se podigne stepen pripravnosti i da se radi dvadesetčetvoročasovni monitoring Zapadne Morave i Kolubare i njihovih pritoka, dok padavine ne prestanu.

Sneg je sinoć prekrio Taru, Zlatibor i Kopaonik, kao i delove Hrvatske i BiH. Belo iznenađenje niko nije očekivao u aprilu, međutim jutros je pod manjim snežnim prekrivačem osvanuo i Novi Sad.

Sneg je danas  padao u Somboru, Novom Sadu, Sremskoj Mitrovici, na Zlatiboru i u Sjenici, kao i na Kopaoniku. Umeren je u Zrenjaninu, dok je na Crnom Vrhu zabeležen jak sneg – kažu u Republičkom hidrometeorološkom zavodu.

Javno preduzeće “Putevi Srbije” saopštilo je jutros dа je zbog snegа nа kolovozu preko plаnine Zlаtibor obustаvljen sаobrаćаj zа šlepere i kаmione s prikolicom.

Dodaje se da bi učesnici u sаobrаćаju trebalo dа prilаgode brzinu kretаnjа uslovimа nа putu.

Prema najavama meteorologa, u brdsko-planinskim predelima danas i sutra očekuje se sneg uz stvaranje manjeg snežnog pokrivača, dok se u predelima iznad 800 metara nadmorske visine očekuje od 10 do 30 centimetara snega. Kako je najavljeno, vlažan sneg padaće ponegde i u nižim predelima.

Srbiju će do petka bukvalno prekriti oblaci koji će uzrokovati obilne padavine. Meteorolozi kažu da će u naredna dva, tri dana u Srbiji pasti kiše koliko bi inače palo za 15 dana.

Na planinama se očekuje i do 30 centimetara snega.

M.J

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *