Oglasila se škola u Doljevcu povodom incidenta u vezi dečaka koji je poneo nož – Nije bilo motiva na rasnoj osnovi

Protekle nedelje, tačnije 5.septembra, učenik petog razreda OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu poneo je nož u školu. Kako saznajemo, nož u rancu je primetilo pomoćno osoblje i o tome obavestilo školskog policajca. Školski policajac je oduzeo nož i uključene su sve relevantne institucije koje će raditi na ovom slučaju. Inače, učenici koji pohađaju školu u Doljevcu nastavu prate u Pukovcu zbog rekonstrukcije objekta.

Kako smo saznali dečak je poneo nož u školu jer je hteo da se brani. Naime, ovom nemilom događaju prethodila je čarka vršnjaka, a dečaku su tom prilikom pretili dečaci romske nacionalne manjine. Zatim je dečak, iz straha za svoj život, poneo nož u školu, ali to ga ne opravdava, jer je mogao nekog da povredi.  Dečaka koga su romska udruženja proizvoljno optužila da je imao nameru da povredi učenike romske nacionalnosti, nije imao prethodno zabeležene fizičke konflikte, potvrdili su nam u školi. Dečak je i sam izjavio  da je nož poneo iz straha ukoliko ga neko napadne.

Našoj redakciji javio se otac dečaka romske pripadnosti rekao da je ovaj dečak poneo nož kako bi se razračunao sa njegovim sinom i ostalom romskom decom, da je na društvenim mrežama, tačnije preko aplikacije WhatsApp, vređao svoje vršnjake i ostalu decu na rasnoj osnovi. Prema rečima oca on je preko ove aplikacije pisao i nazivao ih „C*ganima“ i koristio pogrdni sleng naziv „N*gga“ (uvredljivi naziv za Afroamerikance).

Direktor škole Goran Ilić potvrdio je incident i istakao da učenik petog razreda jeste poneo nož u školu, ali da mu je pronađen u rancu. -On nije nikome verbalno i fizički pretio u autobusu, niti u školskom dvorištu, a ni u učionici, nož je slučajno ugledala pomoćna radnica, kaže Ilić.

Ova vest proširila se poput požara putem društvenih mreža i otišla u toliku krajnost da, prateći objektivno novinarstvo i osnovna pravila novinarskog izveštavanja, nije saslušana kompletna priča ovog događaja. Pojedini internet mediji napisali su da je pozadina cele priče rasističko razračunavanje, odnosno namera dečaka da povredi romsku decu.

Tako da su se, jedna za drugom, ređale objave na društvenim mrežama bukvalno pozivajući na linč.

Portal romskikutak.info objavio je izjavu Jelene Reljić iz romskog udruženja „Opre Roma Srbija“ pod naslovom: „Jelena Reljić: Incident s rasističkim motivima u Pukovcu“,  u kome je iznet niz neistina sem činjenice da je dečak poneo nož u školu.

Rasističke tendencije ovog učenika prevazišle su šalu i verbalno nasilje i umalo se nisu pretvorile u fizički obračun. Romski učenici su kada su došli u školu obavestili školskog policajca koji je pretresao osnovca koji im je pretio i zaista našao nož u njegovom rancu. Situacija koja je umalo sprečena mogla je da bude još jedan tragičan događaj u Srbiji ovog puta kao motiv je bila nacionalna pripadnost… Roditelji su zatražili vanredni roditeljski sastanak za šta nisu dobili odgovor. Osnovac koji je pretio romskim učenicima je nastavio da pohađa redovno nastavu. Romskim učenicima i neromskim koji su uplašeni zbog te činjenice je rečeno od strane školskog policajca da izbegavaju tog dečaka i da se tako mogu zaštiti.“- navodi u izjavi Jelena Reljić .

Kako kaže direktor škole Goran Ilić roditelji nisu tražili vanredni roditeljski sastanak i nož nije pronađen pretresom na osnovu dojave dece, već je nož slučajno otkrilo pomoćno osoblje. Dodaje, da je zatečen ponašanjem jedanaestogodišnjeg dečaka i njegovom namerom da ponese nož na nastavu, ali da nije bilo rasističkih motiva u celoj priči.

Dalje se u tekstu navodi „Osnovac koji je pretio nožem romskoj deci iz razreda je dan pre toga iste učenika psovao po nacionalnoj osnovi i pretio da će poneti nož u školi kako bi im naudio“.

Glavni i odgovorni urednik našeg portala Dejan Dinić kaže da je ovakav način pisanja i raspirivanja rasne mržnje, a bez ispitivanja svih značajnih izvora koji bi dali kompletnu sliku celog slučaja, nedopustiv.

  • Nama se javio otac dečaka koji je tvrdio da je drugi dečak poneo nož kako bi se razračunao sa romskom decom. Mi smo ozbiljno pristupili prikupljanju svih činjenica kako bismo napisali tekst i nismo dobili potvrdu da je pozadina celog događaja zasnovana na rasnoj netrpeljivosti. Učenik petog razreda koji je poneo nož, njegovo ponašanje je svaku osudu, ali je za osudu i ishitreno izveštavanje kako bi cela ova priča dospela u žižu javnosti, a u senci rasističkih motiva. Treba dodati da dečak živi sa babom, dok mu je majka trenutno u inostranstvu. Sve to ne opravdava njegovu nameru i nošenje noža, jer zbog događaja koji su potresli celu Srbiju, svaki roditelj u ovim danima brine za svoje dete. Došli smo do toga da se pojam škole više ne vezuje za bezbedno mesto, ali ipak to ne daje za pravo pojedincima da donose prerani sud i ovo kvalifikuju kao napad na svu romsku decu koja pohađaju nastavu u Doljevcu- kaže Dinić.

Dinić je istakao da protiv ovakvih medija koji raspiruju nacionalnu i rasističku netrpeljivost treba preuzeti odgovarajuće mere u zakonskim okvirima.

Goran Usainović  iz Udruženja Roma iz Doljevca nije želeo da komentariše pomenuti događaj samo je pozvao nadležne institucije da profesionalno obave svoj posao.

Naša redakcija uputila je pitanja Višem javnom tužilaštvu o ovom slučaju.

  • Povodom vašeg zahteva od 07.09.2023.godine, obaveštavamo vas da je o predmetnom događaju obavešten dežurni javni tužilac Višeg javnog tužilaštva u Nišu i da je policijskim službenicima naloženo dostavljanje izveštaja. Budući da se vaš zahtev odnosi na informacije o maloletnim licima, radi zaštite interesa istih nismo u mogućnosti da pružimo više informacija- navodi se u zvaničnom saopštenju našoj redakciji VJT u Nišu.

Naša redakcija na kraju ističe da su sva deca ista, u našim očima svi su jednaki i pozivamo sve da prestanu sa podelom na romsku i neromsku decu. Sva deca su građani RS i sva ona imaju ista prava na odrastanje i školovanje.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *