Opština Doljevac ukinula vanrednu situaciju

Toplica u Doljevcu(Foto:J.K.)
Toplica u Doljevcu(Foto:J.K.)

Opštinski Štab za vanredne situacije, ukinuo je vanrednu situaciju u opštini Doljevac, ali smo juče imali još jedan odron od brda Kukumiga , na autoput E 75 , što je dodatno uznemirilo javnost.  Saobraćaj se na tom delu  auto-puta  kod Doljevca normalizovao juče popodne kada su putari uspeli da saniraju problem.

Inače, tokom celog jučerašnjeg  dana zabeležen je pojačan intenzitet saobraćaja kroz pojedina naselja doljevačke opštine, jer su vozači koristili alternativne puteve.

Tokom vanredne situacije  koja je bila na snazi gotovo dve sedmice , evidentirano je plavlјenje više od 100 domaćinstava a  šteta se  u ovom trenutku ne možemo proceniti, rekli su u štabu za vanredne situacije. Još veću štetu su nanele bujične vode sa uzvišenih terena iznad nekoliko naselјa, koja su osim plavlјenja domaćinstava izazvala i klizište u naselјu Malošište, kojim su  urušena i oštećena pet stambena objekta, iz kojih je trenutno evakuisano 22  lica.  Sanacija nekoliko objekata je nemoguća, kako zbog veličine oštećenja, tako i zbog nestabilnosti terena.

U postupanju u okviru proglašene vanredne situacije, Crveni krst Dolјevac i Centar za socijalni rad Dolјevac su evakuisali i zbrinuli ukupno 34 lica, od kojih je 22 lica iz stambenih objekata oštećenih klizištem.

Štete na polјoprivrednom zemlјištu u ovom trenutku je nemoguće proceniti, a radi se o površinama od više stotine hektara oranica i 10-ine plastenika u kojima je već zasađeno ili posejano rano povrće.

Od infrastrukturnih objekata oštećena je lokalna putna mreža u dužini od oko 2km, 3 mosta preko vodotokova II reda raspona od oko 10m i primećena su dodatna oštećenja na mostu preko reke Južne Morave na lokalnom putu ka naselјu Čečina, ukupnog raspona od oko 70m.

Troškovi postupanja u vanrednoj situaciji još uvek nisu konačni, a do sada su obračunati na oko 3.000.000,00 dinara, a za sanaciju mostova na vodotocima drugog reda, hitno je potrebno oko 7.000.000,00 dinara, zaključili su u Štabu za vanredne situacije.

Inače štete na privrednim objektima nisu zabeležene. Na kraju izveštaja Štaba za vanredne situacije, se kaže da se ukupna šteta od poplava i bujičnih voda na teritoriji opštine Dolјevac, nezvanično procenjuje  na oko 35.000.000,00 dinara, a samo na stambenim i pomoćnim objektima na više od 15.000.000,00  dinara.

 

 

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *