Sledeće nedelje počinje testiranje dece za upis u prvi razred

Škola-u-Doljevcu-2
Škola u Doljevcu

U Doljevcu upis dece u prvi razred osnovne škole počinje 1. aprila i trajaće do 31. maja, prema Zakonu o osnovama  sistema obrazovanja i vaspitanja u prvi razred se upisuje svako dete koje do početka školske godine ima najmanje šest i po, a najviše sedam i po godina.
Kako kažu iz Osnovne škole „Vuk Karadžić“ u Doljevcu to znači da se školske 2018/2019. godine  u prvi razred upisuju sva deca rođena od 1. marta 2011. godine do kraja februara 2012. godine.Napominju, da roditelji ove dece imaju zakonsku obavezu da upišu svoje dete u prvi razred,  a sada stručne službe ove ustanove prave raspored i vrše zakazivanja za testiranje  mališana koje će početi sledeće nedelje.

Budući doljevački prvaci završili su obavezni sistematski pregled u ovdašnjem Domu zdravlja jer je neophodna potvrda lekara da je dete zdravo i spremno za početak školske godine. Nakon obavljenih pregleda vrši se  vakcinacija deteta i dobija potvrda pedijatra da je dete sposobno za upis.

Testiranje za upis ovogodišnje generacije prvaka u obaviće školski pedagog i psiholozi.
Kako kaže pedagog doljevačke škole Jelena Stojković na  osnovu testa i intervuja sa roditeljima  utvrđuje se  intelektualna, socijalna i emocionalna zrelost deteta za polazak u školu.

  • Testiranje budućih prvaka počeće sledeće nedelje, dakle treće nedelje marta meseca. Naša stručna služba je već sačinila raspored testiranja tako da će u školi u Doljevcu biti testirani mališani iz Doljevca, Šainovca, Šarlinca, Mekiša, Orljana, Rusne i Čečine, u školi u Malošištu deca iz Malošišta, Knežice, Perutine i Ćurline. Prema rasporedu u školi u Belotincu na testiranje doći će deca iz Belotinca i Čapljinca, a u školi u Pukovcu deca iz tog mesta.- rekla je Jelena Stojković u izjavi za radio Koprijan.

Ona ističe da je potrebno  imati  na umu  da za  dete ne treba  nikakva posebna priprema za testiranje. Testiranje se sastoji od razgovora sa školskim psihologom ili pedagogom, koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost, odnosno da li je dete spremno da krene u školu ili nije.

  • Roditelji ne treba da brinu i nema razloga za strah jer testiranje je deo procedure prilikom upisa u prvi razred. Testiranje se sastoji od razgovora sa školskim pedagogom ili psihologom koji ima zadatak da proceni detetovu zrelost i spremnost za polazak u školu. Pitanja koja postavljamo deci su prilagođena njihovom uzrastu i pitanja su tajna, a njihovu sadržuju znaju samo stručne službe zadužene za testiranje. U razgovoru sa mališanima ispituje se njhova emotivna zrelost, socijalna i intelektualna sposobnost.- istakla je pedagog Jelena iz doljevačke škole.

Kako na kraju razgovora dodala je da  dokumenta potrebna za upis dece u prvi razred su izvod iz matične knjige rođenih, uverenje o pohađanju predškolskog programa i dokaz o lekarskom pregledu deteta.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *