Opštinski štab za vanredne situacije: Upozorenje na nevreme

Republički hidrometeorološki zavod, prosledio je upozorenje za područje Srbije na vremenske nepogode u poslednjoj dekadi maja.

U sredu 22.05.2024. godine, kako saopštavaju, na području Srbije, osim na području Bačke očekuje se posle poden i uveče pljuskovi i grmljavine, lokalno praćeni gradom, olujnim vetrom, ali i većom količinom padavina za kratko vreme (od 20 do 40 mm, lokalno i više).

S tim u vezi, narandžsasto upozorenje proglašeno je za područje Severno-banatskog, Sredenje-banatskog, Južno-banatskog, Kolubarskog, Mačvanskog, Šumadijskog, Podunavskog, Pomoravskog, Braničevskog, Borskog, Zaječarskog, Rasinskog, Nišavskog, Topličkog, Pirotskog, Jablaničkog, Pčinjskog, Zlatiborskog, Moravičkog i Raškog upravnog okruga, kao i za Grad Beograd.

Takođe, u periodu do 24.05.2024.godine, na gornjim tokovikma Zapadne i Južne Morave sa pritokama kao i na Mlavi, Peku, Timoku, Jasenici, Kubršnici, Crnici, Belici, Lepenici, Lugomiru i Resavi vodostaji će biti u umerenom i većem porastu bez prevazilaženja upozoravajućih nivoa. Na bujičnim vodotocima svih slivova
moguća su lokalna izlivanja.

S obzirom na najavljenu prognozu vremena može se očekivati u zoni lokalnih pljuskova mogućnost izazivanja bujičnih poplava, ozbiljnih poteškoća u urbanim sredinama (posebno problemi sa kišnom kanalizacijom i kišnim kolektorinma), probelma u saobraćaju i transportu, odlaganja većih planiranih poljoprivrednih aktivnosti. Moguća je šteta na imovini i povređivanje ljudi.

Imajući u vidu napred navedenu prognozu koja najavljuje opasne vremenske pojave takvog intenziteta koje mogu prouzrokovati materijalnu štetu i posledice po ljude i životinje, neophodno je da u cilju spremnosti za eventualno suočavanje sa rizikom i posledicama koje može doneti, preduzeti  preventivne mere, saopštavaju iz RHMZ.

 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *