Osmaci samo polovinu odgovora rešili tačno

Mali maturanti na završnom ispitu održanom prošle nedelje pokazali su se slično kao i prethodne generacije, pokazuju preliminarni podaci Ministarstva prosvete. Od maksimalnih 40 bodova na sva tri testa jedva da su prešli polovinu, odnosno prosečan rezultat im je 22,1 poena. To znači da su na testovima od 20 pitanja imali tek nešto između 10 i 12 tačnih odgovora. I doljevački osnovci beleže sličan prosek kao i njihovi vršnjaci. Ove godine, u proseku su osvojili 25,98 bodova od maksimalnih 40. Najbolje su uradili test iz srpskog jezika gde su u proseku osvojili 9,25 poena, a na kombinovanom testu 8,63. I za ovdašnje đake kamen spoticanja je bila matematika pa su tako osvojili 8,10 bodova u proseku.

U Ministarstvu prosvete naglašavaju da su osmaci, njih 71.099, u proseku na nešto više od 50 odsto zadataka dali tačne odgovore. S obzirom na to da većina đaka ima u knjižicama odličan uspeh i da je svaki sedmi nosilac Vukove diplome, mogli bi se očekivati i bolji rezultati, mada su ovogodišnji na nivou prethodnih generacija. Na testu iz maternjeg jezika bilo je najviše tačnih rešenja – 11,8 od 20, sledi kombinovani na kome se ocenjivalo znanje fizike, hemije, geografije, istorije i biologije sa 11,02, dok je matematika đacima godinama najveći kamen spoticanja, te su tako od 20 zadataka u proseku 10,5 uradili tačno.

U poređenju sa prošlogodišnjim završnim ispitom, učenici su sada na kombinovanom testu uradili u proseku zadatak i po manje, srpski je na istom nivou, dok je matematika malo iznad proseka iz 2018. godine kada su imali 9,95 tačno rešenih zadataka.

Konačni rezultati biće objavljeni 27.juna u 8 sati na oglasnoj tabli škole u Doljevcu, a zatim ih očekuje popunjavanje liste želja 28. i 29. juna od 8 do 15 časova. Objavlјivanje zvaničnih rezultata raspodele po školama i obrazovnim profilima u osnovnim i srednjim školama je 7.jula 2019.godine. Upis učenika u srednje škole biće organizovan 8. i 9. jula od 8 do 15 sati. Drugi upisni krug biće održan 11.jula od 8 do 15 sati.

 

M.Jovanovic(Radio Koprijan/Večernje Novosti)

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *