Proizvođači višnje: Velike manipulacije otkupnom cenom višnje, klasiranje pomoću pivske flaše

Berba višanja u našem kraju uveliko je počela, medjutim voćari se ni ovoga puta ne mogu pohvaliti zaradom. Iako je u jednom momentu na početku otkupa cena za kilogram bila i 50 dinara, sada je već 30 dinara, što uopšte ne zadovoljava voćare.

Kada se uzme u obzir da berači naplaćuju 20 dinara po ubranom kilogramu, ne čudi što su mnogi višnjari najavili da će svoje zasade ostaviti neobrane, kao što se dešavalo i ranijih godina, jer su sa tom cenom na velikom gubitku.

Inače, kako smo saznali jedina hladnjača u našem kraju Dadap, ove godine ne vrši otkup višanja, zbog zaliha od prošle godine. Većina proizvođača višanja je razočarano i najavljuju uništavanje zasada. Neki od voćara još uvek nisu počeli berbu i neće vršiti branje zbog neisplative cene.

“Ovo je nenormalno i nemoralno  kako se manipuliše otkupnom cenom”- kaže jedan proizvođač  i dodaje : “Ovo je bezozobrazluk prerađivača koji drže monopol na tržištu Srbije, a lokalni otkupljivači se ponašaju samo u skladu sa njihovim preporukama i raznim  šibicarskim trikovima otimaju seljaku i ovo malo prihoda “.    Našoj redakciji javljali su se pojedini proizvođači koji tvrde  da otkupljivači ispod žita nekome plate 40 ili 50 dinara kilogram višnje , iako zvanično stoji da je cena 30 dinara, što znači da očigledno ima prostora da otkupna cena bude 50 dinara.

Stručni saradnik za poljoprivredu u opštini Merošina Hranislav Stojanović rekao je za agenciju Beta da su sa cenom od 30 dinara vlasnici višnjika u čistom gubitku, jer samo beračima moraju da plate 20 do 25 dinara po kilogramu. – Minimalna cena sa kojom bi voćari mogli da pokriju troškove proizvodnje i ostvare kakvu-takvu zaradu je 50 dinara po kilogramu. Sa cenom od 60 dinara bili bi zadovoljni i mogli bi da računaju na neophodna ulaganja u obradu i zaštitu zasada za narednu godinu – izjavio je Stojanović.

On je istakao da je nadaleko čuvena oblačinska višnja ove godine „odličnog kvaliteta”. – Rod je za oko 20 odsto manji nego prethodne godine, ali su zato višnje znatno krupnije i prosečan rod se, ove godine, kreće između šest i sedam tona po hektaru. Otkupljivači su se međutim dogovorili da obore cenu i stalno traže neku dlaku u jajetu. Navodno ne mogu da plate 50 već 30 dinara zato što su među višnjama videli neki listić ili nekog crva – rekao je on.

Jedan od proizvođača nam je ispričao da su njegovu višnju klasirali na otkupnom mestu , tako što je morao da svoje višnje ubacuje u pivsku flašu i tako određivali procentualno kojoj klasi pripada. Takođe,kako je dodao otkupljivačima  ne veruje zato što u isti kamion vrše utovar  otkupljene višnje  bez odvajanja navodno  prve i druge klase.

Posetili smo i jednog lokalnog otkupljivača koji nam je rekao da je današnja otkupna  cena 30 dinara za kilogram bez klasiranja , a da je kvalitet višnje u našem kraju na visokom nivou, te da i sam ne zna zašto otkupna cena nije veća.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *