Otvoren konkurs za polaznike „Evropska škola debate“

Informacioni centar Evropske unije i Otvorena komunikacija raspisali su konkurs za petu generaciju polaznika „Evropske škole debate“. Na konkurs se mogu prijaviti srednjoškolsci i studenti iz Niša i okoline. Kako kaže Bojana Petrović, menadžer EU Info kutka u Nišu,  konkurs je otvoren do 14.oktobra, a prijave se vrše isključivo putem online formulara koji zainteresovani mogu pronaći na njihovim zvaničnim stranicama na Facebook-u ili Twiter-u, odnosno putem linka https://goo.gl/sHsYPD

  • Evropska škola debate je inicijativa koja se već peti put organizuje,odnosno imamo petu generaciju polaznika za evropsku školu, a koju organizuje Informacioni centar Evropske unije i Otvorena komunikacija. Na ovogodišnjem konkursu mogu da se prijave i studenti, jer je ranije ovaj konkurs bio namenjen samo srednjoškolcima. Konkurs je otvoren do 14 oktobra.  Na radionicama u Nišu polaznici će naučiti o praktičnim veštinama debatovanja, argumentaciji i javnom nastupu što će im kasnije u svakodnevnom životu dosta pomoći- rekla je u izjavi za Radio Koprijan Bojana Petrović iz EU info kutka u Nišu.

Predavači će biti treneri debatnih veština i najbolji učesnici takmičenja u Srbiji i inostranstvu. Od  kraja oktobra do decembra izabrani kandidati će pohađati radionice o veštini debatovanja, argumentaciji, javnom nastupu i Evropskoj uniji. Tri grupe polaznika u Beogradu, Nišu i Novom Sadu pohađaće ukupno pet radionica, subotom od 12 do 15 sati. Troškovi putovanja za đake i sutudente iz drugih gradova biće pokriveni.

  • Radionice su veoma zanimljive. Polaznici su uvek zadovoljni i puni elana za debatovanje. Sve se to na kraju završava finalnom debatom koja se održava u Narodnoj skupštini u Beogradu gde obično budu delegirani oni koji su najuspešniji tokom radionica. U svakom od ovih gradova, gde su održane radionice, održavaju se i završne debate gde se praktično polaznici dele u dve grupe, odnosno na vladu i opoziciju, gde oni vežbaju za finale u Beogradu- istakla je Bojana Petrović.

Tročlani žiri sastavljen od debatnih trenera će odlučivati o kandidatima koji će biti izabrani da učestvuju na Evropksoj školi debate na osnovu odgovara iz upitnika.

Inače, Informacioni kutak Evropske unije u Nišu  na raspolaganju je građanima Niša i jugoistočne Srbije koji žele da se bliže upoznaju sa Evropskom unijom i njenim institucijama i odnosima Srbije i EU. Cilj EU info kutka Niš jeste da približi Evropsku uniju i proces evropskih integracija građanima i obavesti ih o podršci EU Srbiji. Posetioci mogu dobiti odgovore na pitanja o mogućnostima školovanja, stručnog usavršavanja i putovanja u EU.

M.Jovanovic

Foto EU Info centar

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *