Paprene cene voća u radnjama!

juzno voce
Foto: Ilustracija/Nezavisne novine

Ove zime gotovo da nema voća koje nije poskupelo, osim jabuka koje  za sada drže cenu oko 100 dinara, ništa povoljniji nije ni kilogram južnog voća.

Povremeno akcija obori i cenu nekog voća u većim trgovinskim lancima, ali lokalni trgovci teško se mogu pohvaliti većim sniženjima. Kako kažu, cenu diktira nabavka od uvoznika, ali i količina voća koju uzimaju, a kako jnaše ovdašnje tržište nije veliko, samim tim i cene su visoke zbog slabije tražnje, pa nabavljaju manje količine.

Na cenu južnog voća, pored marži uvoznika i trgovaca utiču i carinske dažbine, dok u cenu ulazi i fitosanitarne inspekcije koje moraju da se obave pri uvozu voća.

Jabuke su prethodnih godina bile mnogo jeftinije od ovogodišnje cene koja se kreće i do 100 dinara po kilogramu u zavisnoti od vrste i kvaliteta. U doljevačkim trgovima ovo voće možete pazariti po ceni od 95 dinara po kilogramu.

Omiljeno voće u zimskim danima su svakako pomoradže i mandarine. Međutim, od pogleda na cenu za kilogram ovog voća, kupci često izgube apetit. Tako pomorandže u Doljevcu možete pazariti po ceni od 99, dok kilogram mandarina košta 149 dinara. Sličnu cenu drži i kivi, upakovan u korpici, koji košta oko 100 dinara.

Potrošači smatraju i da je kilogram banana neopravdano skup jer su prethodnih godina pazarili znatno jeftinije. Tako, ukoliko rešite da pazarite kilogram banana, dobrog kvaliteta, trebali bi da izdvojite oko 190 dinara. Za deset dinara skuplji je kilogram krušaka i u zavisnosti od radnje cena se kreće i više od 200 dinara.

Ekonomisti ističu  da ćemo se teško najesti južnog voća ove zime jer su trgovci iskoristili manjak domaćeg voća da podignu cene južnog.

Već nekoliko godina unazad zimu karakterišu visoke cene limuna, koje na nekim pijacama idu i do 200 dinara za kilogram. Kupce u ovdašnjim radnjama očekuje cena od 149 dinara za kilogram limuna, dok limuna skoro i da nema u ponudi na ovdašnjim pijacama.

A ukoliko želite da unesete novinu u vaš jelovnik morate biti spremni da ananas platite 200 dinara.

Ništa jefitnije voće nije ni na ovdašnjim pijacama u Pukovcu i Malošištu. Na ovim pijacama teško je pronaći mandarine koje su jeftinije od 120 dinara za kilogram, a cena ide i preko 150 dinara.

Kako kažu stručnjaci potrebu građana za voćem, potrebu za vitaminima i da se očuva zdravlje u ovom periodu iskoristili su trgovci jer narod plaća koliko mu se traži.

Na kraju možemo zaključiti da će dovoljne količine svežeg voća moći da priušte sebi samo oni sa dubljim džepom, jer za prosečnog potrošača ovo su itekako visoke cene sezonskog voća.

Ako je za utehu, poznavaoci prilika ističu, da kada stigne drugo voće kao što su jagode, višnje i trešnje, cene južnog voća će pasti, a dotle možda i izgubimo apetit.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *