Patrijarh Irinej čestitao Božić (VIDEO)

BadnjakTek što se završilo novogodišnje praznovanje i taman dok se malo odmorimo od raznih specijaliteta predstoje Badnji dan i Božić, u subotu i nedelju. Sutra na Badnji dan najavlјuje se veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplјa uz posnu trpezu. Običaje oko Badnjeg dana su Srbi nasledili od svojih predaka i još uvek ih održavaju. Loženje badnjaka je u vezi sa ognjem i ognjištem.

Povodom praznika i svi hramovi na Badnji dan i Božić održavaju bogosluženja. U hramu Sv. Arhangela Mihaila u Kočanu, na Badnji dan u subotu 6.januara večernja služba biće u 17 časova, a nakon službe vernici će moći da prisustvuju  nalaganju Badnjaka. Na Božić, u nedelju 7.januara, Sveta Liturgija biće služena u 8.časova. U crkvi Sv. Petke u Orljanu liturgija će na Badnji dan biti služena u 15.časova.

Inače, Badnji dan najavlјuje veliki hrišćanski praznik Božić. Tog dana badnjak unosimo u naše domove, a porodica se okuplјa uz posnu trpezu.

Po tradiciji, i oni koji ne poste ceo božićni post dan uoči sedmog januara na trpezi imaju pasulј prebranac, krompir salatu, neku prženu ribu…. I to je jedan od ona dva dana u godini kad se kod nas potroši najviše ribe – Badnji dan i Sveti Nikola. Evo šta je u Božićnoj poslanici vernicima rekao patrijarh srpski Irinej.

 

Inače, prema hrišćanskoj tradiciji, običaj sečenja badnjaka se vezuje za to što su vitlejemski pastiri, na znak da se rodio Hristos Spasitelј, nasekli granja i poneli ga u pećinu da nalože vatru i ogreju Hrista i njegovu majku. To je središnji element simbolike rađanja novog sunca jer je i Badnji dan odmah posle kratkodnevnice. Badnji dan je poslednji dan četrdesetodnevnog posta i to je uvod u jedan od najvećih hrišćanskih praznika – Božić, koji se praznuje kao uspomena na dan rođenja Gospoda Isusa Hrista, Sina Božijeg, Spasitelјa sveta. Običaji i praznovanje počinju Badnjim danom, a sve se svodi na jedan cilј – umoliti Boga da sačuva porodicu. Badnja pogača simboliše samog Isusa Hrista („Ja sam hleb živ, koji siđe sa neba; koji jede od ovog hleba živjeće va vijek; i hleb koji ću ja dati za život sveta“ – Jovan 6,51).Riba simboliše takođe Isusa Hrista, jer na grčkom jeziku, preko koga su naši preci primili hrišćanstvo, riba je IHTIS, a to je skup inicijala Isusa Hrista.So simbolizuje božansku silu, koja čuva delo božije, kao što so čuva hleb i ribu od plesni i truleži.Vino je simbol Isusove krvi kojom je na Golgoti dao otkup Bogu za grehe lјudske, dok med simbolizuje slast večnog života.

 

Radio Koprijan

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *