Počela elektrifikacija polja u selu Samarinovac, premijerka i ministar poljoprivrede obilaze radove

Elektrifikacija polja u Samarinovcu u Dobriču, odnosno razvlačenje niskonaponske mreže kroz neurbane krajeve, počela je pre nekoliko dana, čime će ovo selo biti jedna od retkih oblasti u Srbiji u kojem će biti omogućeno snabdevanje el.energijom celog atara, što je od značaja tim pre jer se radi o oblasti nadaleko poznatoj po povrtarskog proizvodnji. Elektrifikacija polja je, pored komasacije zemljišta i sistema za navodnjavanje, glavni činilac koji opredeljuje budućnost srpske poljoprivrede, zato što omogućava snižavanje troškova i povećanje kvaliteta proizvodnje.Od kolikog je to značaja za tamošnje proizvodjače svedoči podatak da će uštede biti i do osam puta veće.

Započet proces elektrifikacije

Naime,  kako za Radio Koprijan kaže poljoprivredni proizvodjač Zoran Milošević iz Samarinovca koji obradjuje 20 hektara, sada jedan sat navodnjavanja zemljišta agregatom na dizel gorivo košta 750 do 800 dinara, a kada elektrikifkacija bude gotova, a korišćenje struje za taj posao tehnički moguće, taj trošak će biti oko 100, do maksimalnih 150 dinara. – Uštede su zaista velike, a ujedno poboljšaće se kvalitet proizvodnje, ali i olakšati taj proces, naročito ukoliko se radi o velikim poljoprivrednim  površinama. Ja povrće gajim na 13 ha i sve te površine navodnjavam. 1 ha je pod plastenicima, imam i zasade paradajza na otvorenom, kao i površine pod kupusom, karfiolom i bostanom, napominje Milošević.

Dodaje da je zadovoljan ovogodišnjim prinosima kultura koje uzgaja, ali i cenom, što ističe, ranijih godina nije bio slučaj. Sve što proizvede uspeva da plasira na tržište, a s obzirom na to da se poljoprivrednom bavi više generacija ove porodice, već izvesno vreme kupci koji su prepoznali kvalitet, dolaze na kućnu adresu i otkupljuju sav rod.

Sve su ovo razlozi što će prema najavama i delegacija Vlade Srbije, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrom poljoprivrede Branislavom Nedimovićem sutra tokom posete jugu Srbije i opštini Žitoradja doći i u selo Samarinovac i obići proces elektrifikacije, kao i imanje ovog poljoprivrednika.

Inače, elektrifikacija polja u Samarinovcu trebalo bi da bude završena do kraja avgusta, tako da se dobrički poljoprivrednici nadaju da će sledeće sezone od  modernizacije procesa poljoprivredne proizvodnje imati višestruke koristi.

J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *