Javna biblioteka Doljevac: Uvek je pravo vreme za dobru knjigu

I tokom letnjih meseci  ljubitelji dobre knjige žele da tu naklonost prema pisanoj reči prenesu i drugima. Zato se tokom druge polovine jula i u avgustu u doljevačkoj Javnoj biblioteci svake srede,  organizuju časovi čitanja omiljenih stihova, citata, delova knjiga, kao i razgovor o pročitanom.  Čita se kako u biblioteci, tako i u holu i parku ove ustanove, a sve pod sloganom „Zaronimo u more knjiga“. Danas je naš poznati pisac i profesor srpskog jezika Vlasta Cenić okupio učenike na dečijem odeljenju Javne biblioteke simbolično u 5 do 12.

  • Mi smo simbolično tačno u 5 do 12 počeli naše druženje jer smo želeli da istaknemo da je krajnje vreme da se okrenemo knjizi i kulturi čitanja. Deca su prepoznala da je  „5 do 12“ poslednji trenutak i da moramo da se okrenemo knjizi, a ostavimo po strani mobilne telefone, tablete i kompjutere. Danas se ovde okupila mala grupa čitača i nadam se da će nas biti više na narednom druženju – istako je Cenić.

On je dodao da su pored mališana, danas bili prisutni i učenici koji su pri kraju osmogodišnjeg školovanja, srednjoškolci, ali i jedan tata, koji je došao da pruži podršku klubu čitača.

  • Ovo je pravo mesto da pošaljemo poruku da letnji raspust provedemo uz knjigu i negujemo kulturu čitanja, jer ova ustanova, Javna biblioteka Doljevac, proslavlja svoj jubilej 50 godina postojanja. Ideja je, a mi ovom prilikom upućujemo i apel i molbu, da se deci za rođendane kupuju knjige, a mi svojim ličnim primerom želimo da pokažemo da je knjiga odličan poklon i da je i dalje najbolji drug- rekao je profesor Cenić.

Danas su prisustvovali mali čitači Lenka Ilić iz Malošišta, učenica trećeg razreda, budući petaci Magdalena Mitrović i Nina Milenković iz Kočana, srednjoškolac Mateja Stamenković iz Doljevca, Petra Cvetković iz Šarlinca učenica osmog razreda i Nađa Vučković iz Niša učenica sedmog razreda.

Nesebičnu podršku dala je i profesorka srpkog jezika i književnosti Brankica Živković iz Pukovca koja predaje srpski jezik u Bujanovcu.

  • Ja se uvek trudim da podržim ovakve radionice koje neguju srpski jezik i kulturu čitanja. Ja predajem srpski jezik u Bujanovcu, na projektu unapređenja srpskog jezika kao nematernjeg, odnosno predajem albanskim učenicima. Mogu da kažem da su učenici motivisani, ako im se priđe i prezentuje na pravi način, da uče srpski jezik i samim tim se upoznaju sa književnim delima naših pisaca- istakla je Brankica Živković.

Pored toga što predaje srpski jezik kao nematernji u jednoj albaskoj školi u Bujanovcu Brankica je i uspešni književni kritičar.

  • Profesor Cenić i ja sarađujemo već dugo na raznim književnim manifestacijama i meni je posebno zadovoljstvo kada mogu da učestvujem i dam svoj doprinos. Ja sam i književni kritičar, objavljujem kritiku u književnim časopisima u Srbiji i sarađujem sa nekoliko njih. Pišem i kratke priče, a jedna moja ljubavna priča osvojila je treće mesto na konkursu „Mrguda“ koji raspisuje Kulturno-prosvetno društvo „Trorečje“. Bavim se i lekturom i korekturom tekstova kao i naukom o tekstu, a učestvovala sam i na dva naučna skupa koja su vezana za srpski jezik- istakla je Živkovićeva.

Ove radionice održavaće se svake srede tokom druge polovine jula i u avgustu u doljevačkoj Javnoj biblioteci, a očekuje vas Vlasta N. Cenić sa prijateljima i knjigama.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *