Počela vakcinacija protiv gripa

Vakcinacija protiv sezonskog gripa počela u doljevačkom  Domu zdravlja, potvrdila je za radio Koprijan direktorka ove ustanove dr Vesna Zlatanović Mitić . Prema njenim rečima, vakcina je dopremljena u Dom zdravlja u subotu, a već danas građani mogu,  uz nalog izabranog lekara, da prime cepivo. Ove godine, kao i prošle, trebovano je 450 doza. Vakcina se, osim u Domu zdravlja u Doljevcu,  može primiti i u svim ambulantama na teritoriji opštine Doljevac.  Dr Zlatanović je naglasila da su  vakcine trovalentne, odnosno da sadrže tri soja virusa gripa i dodala da vakcinu treba  da prime sve rizične grupe, pre svega hronični bolesnici i stariji od 65 godina.

Ona je ukazala da u rizičnu grupu spadaju i oni koji su svakodnevno u kontaktu sa velikim brojem ljudi, kao što su prosvetni radnici, zaposleni u zdravstvenim ustanovama, policiji, žandarmeriji i dugim javnim službama i ustanovama.

  • Vakcina protiv gripa sprečava komplikacije, oboljevanje od gripa i pogoršanje osnovne hronične bolesti, sprečava širenje bolesti među populacijom, odnošenje bolesti deci kući, starima, iznemoglima. Čak i ako se dobije grip, a čovek je vakcinisan, on će biti u blažoj formi- rekla je direktorka Zlatanović Mitić.

Vakcinacija je besplatna, a dovoljno je da se pacijenet javi svom izabranom lekaru koji će proceniti da li osoba može da primi vakcinu ili ne.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *