Počinju “Dani bureka” u Nišu

Nakon dve godine pauze, u četvrtak 16.avgusta počinju “Dani bureka” u Nišu, tradicionalna gastro-manifestacija, 14.po redu, koja će i ovoga puta okupiti vrhunske majstore u pripremi bureka, specijaliteta po kome je Niš nadaleko čuven.  Dobar glas o ovom tradicionalnom jelu daleko je dospeo, pa organizator očekuje da tridesetak hiljada gostiju iz zemlje i regiona poseti Niš tokom četiri dana koliko manifestacija traje.

Centralni dogadjaj i velika atrakcija, manifestacije koja traje od 16. do 19.avgusta je svakako priprema najvećeg bureka prečnika dva metra, težine skoro 200 kilograma, koji će biti podeljen svim ljubiteljima dobrog zalogaja koji posete “Dane bureka”. To dešavanje zakazano je za petak 17.avgust, od 21 čas, dok će se  dan posle, u subotu uveče nadmetati najbolji majstori u pripremi bureka. –Ovo nadmetanje nije masovnog karaktera, tako da će se takmičiti samo niški gastro-majstori, jer se smatra da najbolji niški burek mogu da naprave samo Nišlije. Iz tog razloga za  narednu godinu planiramo da takmičenje podelimo u dve kategorije. U prvoj će biti niški kulinari, a u drugoj svi ostali koji žele da pokažu svoje umeće u ovoj oblasti, kaže za radio Koprijan  Bratislav Vukadinović, predsednik Unije pekara Niša,  jedan od organizatora “Dana bureka”.  –Inače, dodaje naš sagovornik, kulinare će nadgledati renomirani žiri, profesori Tehnološkog fakulteta iz Prokuplja i Srednje prehramene škole iz Niša.

O popularnosti i značaju ove manifestacije, govori podatak, da je prema oceni stranih turista, dodaje Vukadinović, od specijaliteta po kojima je ovaj kraj poznat, najbolji upravo burek, sledi rakija, pa zatim pljeskavica.

Takmičenja će biti organizovana ispred Oficirskog doma, dok će se propratni kulturno-zabavni program, tokom četiri dana trajanja “Dana bureka”, održavati na amfiteatru na keju, kraj spomenika Šabanu Bajramoviću.

Inače, Niš se smatra prvim mestom gde je taj specijalitet napravljen u tursko vreme, još davne 1498. godine i u kome se čuva recept njegovog originalnog pripremanja.Organizatori kažu da burek zaslužuje da postane i zvanično brend grada, a u prvom zapisu o bureku napravljenom u Nišu pominje se Mehmet Oglu, majstor koji je burek doneo u grad.

U zabavnom delu programa, prve večeri nastupaće  grupa “Genaracija 5”, a učestvovaće i folklorni ansambli iz Niša, kao i grupa „La campanella“ koja će zatvoriti manifestaciju. Takodje, u muzičkom delu programa učestvovaće gosti iz grčkog grada Seresa, sa kojim se Niš pobratimio, bend “Oktava”.

Očekuje se, prema rečima organizatora,  preko 30.000 posetilaca iz Bugarske, Grčke i ostalih zemalja regiona, kao i iz svih delova Srbije. Ova tradicionalna gastro-manifestacija, inače ima za cilj promociju gastro-turizma u Nišu kao grada sa meraklijskim duhom „juga“, dobrom hranom i domaćim specijalitetima.

Organizator “Dana  bureka” pored Udruženja Unija pekara, su i Ministarstvo trgovine, turizma i telekomunikacije, Gradska opština Medijana, Kancelarija za mlade i Turistička organizacija Niš.

J.Kozomara/Radio Koprijan

Foto: Google sites

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *