Pojačane kontrole saobraćajne policije u zoni škola

Agencija za bezbednost saobraćaja apelovala je danas, povodom početka nove školske godine, na sve vozače i druge učesnike u saobraćaju da obrate posebnu pažnju na decu u zonama škole i na saobraćajnicama koje vode ka školi. Zone škola u proteklom periodu u opštini Doljevac obeležila je odgovarajućom vertikalnom i horizontalnom signalizacijom lokalna samouprava i to ispred svih osmogodišnjih škola, odnosno u Doljevcu, Malošištu, Pukovcu i Belotincu.

U saopštenju se ističe da u slučaju i najmanjeg propusta može doći do neželjenih posledica, odnosno do povređivanja ili smrtnog stradanja deteta, posebno zbog, kako se navodi, psihofizičkih sposobnosti dece koja još uvek nisu dovoljno prilagođena uslovima saobraćaja.

Posebno je bitno kažu stručnjaci smanjiti brzinu u okviru škola jer ispred škola u doljevačkoj opštini nema ležećih policajaca već su obeležene samo saobraćajnom signalizacijom. Zonme škole obeležene su ispred svih osmogodišnjih škola na teritoriji opštine Doljevac, odnosno u Doljvecu, Pukovcu, Malošištu i Belotincu.

Na početku svake školske godine pojačane su patrole saobraćajne policije u zoni škola, a službenici će regulisati saobraćaj i sankcionisati one vozače koji ugrožavaju bezbednost dece.

Iz Agencije za bezbednost saobraćaja podsećaju vozače  da je ograničenje brzine u zoni škole 30 kilometara na čas. Prema mišljenju stručnjaka to je brzina koja daje šansu  detetu da preživi ukoliko dođe do saobraćajne nezgode.

Agencija za bezbednost saobraćaja će i ove godine svakom đaku prvaku u Srbiji pokloniti knjigu “Pažljivkova pravila u saobraćaju“ koja ima za cilj da edukuje decu o pravilnom ponašanju u saobraćaju.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *