Oko 30 đaka pohađaće online nastavu na teritoriji opštine Doljevac, objavljen raspored nastave

Samo pet dana je ostalo do početka nove školske godine, a iz doljevačke škole poručuju da je sve spremo na početak i  da je urađen raspored nastave po grupama, a učitelji i razredne starešine već su o tome obavestili roditelje. Generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ Goran Ilić kaže da će učenici koji polaze u prvi i peti razred krenuti u školu dan ranije, 31.avgusta kako bi se upoznali sa vršnjacima i nastavnim osobljem. Prvaci će prvi put sesti u školske klupe u 10 sati u školama po mestu prebivališta, a petaci u osmoletkama oko 11 sati poslednjeg dana avgusta meseca.

Ilić dodaje da su proteklih dana anketirali roditelje o načinu izvođenja nastave i tek oko 30-ak dece će pohađati nastavu na daljinu.  Roditelji su u strahu i želeli su verovatno da sačekaju nekoliko nedelja kako bi uvideli razvoj epidemiološke situacije i eventualno naknadno vratili decu u školu iako su se opredelili za online nastavu. Direktor Ilić ističe da je moguće da roditelji promene svoju prvobitnu odluku, te da deca koji su išla u školu nastave online, i obrnuto.

  • Ovo su za nas novi uslovi izvođenja nastave i početka školske godine. Mi smo kao škola postupili po svim uputstvima i smernicama koje smo dobili od resornog ministarstva i nadam se na neće biti problema- ističe Ilić.

Velika većina roditelja se izjasnila da deca dolaze na redovnu nastavu i zbog toga će mnoga odeljenja biti podeljena u dve grupe.

  • Učenici od prvog do četvrtog razreda dolaziće u školu svakog dana, a odeljenja koja broje više od 15 učenika biće podeljena u dve grupe. Učenici od petog do osmog razreda takođe su podeljeni u dve grupe. Prva grupa pohađaće nastavu ponedeljkom, sredom i petkom, a druga grupa utorkom i četvrtkom, s tim što će smena pohađanja nastave biti menjana svake sedmice. Časovi su skraćeni i traju po 30 minuta – objašnjava Goran Ilić.

Za učenike od petog do osmog razreda važiće pravilo da kada ne dolaze u školu u obavezi su da prate online nastavu. Tako će svi u toku dve sedmice imati po pet nastavnih dana sa predavačem, što je jako bitno jer deca lakše uče kada su u školi i rade sa nastavnikom.

Svi školski objekti na teritoriji opštine Doljevac su očišćeni i dezinfikovani, jer pomoćni radnici su još od 15.avgusta počeli sa uređenjem kako bi školska godina startovala po svim uputstvima koja naložena školi.

Raspisana je nova javna nabavka o kupovini dezinfekcionih sredstava i zaštitnih maski za predavače, maske su danas stigle i biće podeljene nastavnom osoblju, a nove količine dezinfekcionih sredstava treba da stignu u toku dana koja će kasnije biti podeljena svim školama kako bi spremno dočekali 1.septembar.

Ilić dodaje da svi zaposleni u školama moraju da nose maske i prilikom ulsaka u školski objekat i na časovima, a da ista pravila važe i za sve đake.

Učenik će morati da nosi masku prilikom ulaska u školu, dok ide hodnikom, za vreme odmora i za vreme časa. Eventualno učenik može da skine masku dok sluša nastavu i ne odgovara, dok će nastavnici i učitelji prilikom predavanja, dok govore, morati da nose masku.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *