Velika Gospojina, 28.avgust – Sabor u Klisuri

Velika Gospojina koja se obeležava 28. avgusta praznični je dan u Klisuri. U ovom malom selu doljevačke opštine, koje se može pohvaliti velikim istorijskim značajem, s obzirom na to da se nalazi u blizini srednjevekovnog grada Koprijana, sutra se obeležava Sabor. Aktivnosti su planirane i u petak 28., na sam praznik, kao i u subotu 29.avgusta.

Prema rečima Radivoja Mitrovića iz Udruženja Eko Koprijan, koje aktivno učestvuje u realizaciji programa, liturgija će biti održana sutra od 11:30 časova, kod krsta iznad sela, postavljenog pre nekoliko godina, u blizini Koprijan tvrdjave.

Od 18 sati planirana je fudbalska utakmica izmedju FK Klisura i FK Prud iz Malošišta, na igralištu pored J.Morave, a sportske aktivnosti planirane su i u subotu u prepodnevnim časovima.

Takodje, kako Mitrović ističe za Radio Koprijan u subotu od 13 časova biće održan sastanak sa predstavnicima Zavoda za zaštitu spomenika kulture iz Niša, koji će obavljati radove na istraživanju srednjevekovnog grada Koprijana, za šta je podsetimo Ministarstvo kulture izdvojilo sredstva.  Upravo tim povodom stručni tim Zavoda posetiće sutra Klisuru, a planirano je da sastanak bude održan baš na lokalitetu gde se nalazi ovaj drevni grad.

Inače, ceo ovaj prostor je od istorijskog značaja, jer se baš u Klisuri nalaze ostaci crkve iz vizantijskog perioda i naselja. Prilikom kopanja temelja zgrada u selu često se nailazi na ruševine manjih i većih gradjevina, koje su po materijalu i načinu zidanja datirane u period od 6. do 8. veka.  Kod Klisure se nalazi i nekropola sa otkrivenom zasvedenom grobnicom.

Podsetimo, sutrašnji praznik,  Uspenije presvete Bogorodice, jedan je od najvećih hrišćanskih praznika. U narodu je poznat kao Velika Gospojina, a praznik je majki i dece. Praznovanje Uspenja Bogorodice ustanovljeno je 528. godine, u znak sećanja na pobedu nad Persijancima. U Grčkoj i Rumuniji, ovo je i državni praznik. Prethodi mu dvonedeljni post. Po običajnom kalendaru, tog dana ne rade se poslovi u kući i oko nje. Počinju i Međugospojinci, odnosno Međudnevnica, dani između Velike i Male Gospojine, 21. septembra. Smatraju se najboljim vremenom za branje lekovitog bilja.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *