Potrebna pomoć za obnovu krova crkve Sv.Petke u Ćurlini

Sveštenik crkve Sv.Petke u Ćurlini, Đorđo Rakić, pokrenuo je još jednu akciju dobrovoljnih priloga, kako bi bio zamenjen dotrajali krov ovog hrama. Kako ističe lokalni sveštenik u poslednje vreme dosta je urađeno na rekonstrukciji crkve, a posebno ističe donaciju za uređenje poda crkve.

  • Dobrovoljnim prilozima i donacijama uredili smo pod crkve. Dotrajali drveni pod je zamenjen granitnim pločicama, a crkva je i okrečena. Pored fasade, koja je sređena pre par godina, trebalo bi sada zameniti krov, jer je dotrajao i ako se ne zameni može doći do prokišnjavanja- kaže sveštenik Rakić.
Uređena unutrašnjost crkve

On ističe da je akcija prikupljanja novčanih dobrovoljnih priloga počela i  da su određena sredstva prikupljena, ali da još uvek nemaju dovoljno sredstava kako bi otpočeli radovi na krovnoj konstrukciji.

Sveštenik crkve Sv. Petke u Ćurlini pozvao je, ovom prilikom, sve ljude dobre volje, a koji su u mogućnosti da pomognu obnovu hrama.

  • Zamolio bih sve građane i privrednike da svojim prilogom pomognu obnovu svetinje, a Sv.Petka će vam uzvratiti molitvama i blagoslovom na vaše domove i ukućane- istiće Rakić.

Prilog za obnovu hrama možete uplatiti lično u crkvi ili uplatom na račun Eparhije niške, Episkopska br.3, Niš  račun broj 265-4020310000244-43 , poziv na broj 4300-0744.

Sve informacije takođe možete dobiti i putem telefona 018/4815-446.

Zahvaljujući donaciji zamenjen pod u crkvi

Podsetimo, crkva u Ćurlini potiče iz VI veka, iz vremena vizantijskog cara Justinijana I, koji js podigao i čuveni Caričin Grad, kod Lebana. Na lokalitetu ove drevne bazilike iz ranovizantijskog perioda podignuta je 1900. godine nova crkva, današnji hram sv. Petke u Ćurlini. Crkva je sagrađena za vreme kralja Aleksandra Obrenovića, prilozima okolnih sela i građana Niša, a osvećena je 1901. godine od strane episkopa Niškog g. Nikanora, o čemu svedoči ploča koja se nalazi na južnom zidu kraj ikonostasa.

Posebnu pažnju zaslužuje spomenik kralju Milanu Obrenoviću,koji je otkriven 1902.godine, a smešten je u prostoru severnog zida, između zapadnog zida i pilastra. Predstava Sv. Nikole i portret kralja Milana, rad Đorđa Krstića, uokvireni su skulpturalno obrađenim dekorativnim ramom u sitnozrnastom mermeru, rad Petra Ubavkića. Veličanstveni spomenik kralju Milanu Obrenoviću zadivljuje svojom monumentalnošću – visok je preko 5metara.

Paradni portret kralja Milana je oštećen  u vreme Prvog svetskog rata. Slikarsko platno koje su  Bugari  bajonetima isekli i udarcima oštetili, stručnjaci Republičkog Zavoda za zaštitu spomenika kulture su sanirali 2007.godine, a portret je vraćen u Niš 2011.godine.

U porti crkve nalazi se i spomen česma podignuta 1925.godine, u spomen izginulim i nestalim borcima iz parohije Ćurlinske u ratovima od 1912-1918.godine, vernim i palim sinovima otadžbine, a koja je podignuta za vreme vladavine Aleksandra I Karađorđevića, 1925.godine.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *