Povrtarima mrvice od paradajza, piljari negiraju da je cena na veliko 5 dinara

Uvoz poljoprivrednih proizvoda, po svemu sudeći i dalje je jedan od osnovnih problema poljoprivrednika, pa i sada kada se u javnosti podigla buka oko velikoprodajne cene paradajza. Naime, kako kažu proizvodjači ovog povrća, koje  je nezaobilazna salata na trpezama naših gradjana tokom leta, na veliko se paradajz prodaje po svega 5 do 10 dinara, a u piljarama i na pijacama, gde je mnogo nakupaca, a malo proizvodjača koji svoju robu neposredno prodaju potrošačima, po neverovatnih 100 do 150 dinara.  Po njihovim rečima, cena kojom bili  zadovoljni je oko 50 do 60 dinara, jer tom cifrom mogu da pokriju troškove i nešto zarade za svoju muku.

Albanija i Turska, kažu povrtari, glavni su konkurenti domaćem paradajzu, a celokupna ta situacija nagnala je mnoge od njih da juče svoju robu u Leskovcu dele besplatno ili uz apel da se novac donira u humanitarne svrhe, pa su zabeležene velike gužve pre svega medju penzionerima koji su želeli da dodju do nekog kilograma ovog besplatnog povrća.

U piljarama u Doljevcu, kako smo jutros istraživali, cena domaćeg paradajza po kilogramu je 80 do 100 dinara. Kako su nam rekli neki od ovdašnjih prodavaca, oni ga od proizvodjača otkupljuju na veliko po 40 dinara. S druge strane, kako kažu, onaj paradajz koji piljari na veliko kupuju za 5 dinara, sitan je i lošeg kvaliteta, pa se u radnjama prodaje za 10 dinara, tako da mesta za priču, kako naglašavaju, o njihovim enormnim zaradama nema. Na drugoj tezgi takodje zatičemo cenu od 80 dinara za kilogram paradajza, ali nam prodavci nisu otkrili po kojoj ceni ga kupuju.

Na tu temu razgovarali smo i sa jednim velikim poljoprivrednim proizvodjačem iz Samarinovca. Kaže da paradajz prodaje po ceni od 200 do 300 dinara za gajbu koja meri oko 12 do 13 kilograma, što je od 15 do 25 dinara po kilogramu povrća. Tom cenom nikako, naglašava, ne može da bude zadovoljan, jer ne pokriva ni osnovne troškove, a i potražnja je mala, tako da veliki deo roda ostaje neprodat. Naglašava da bi 70 dinara bila cena kojom bi mogao da pokrije troškove i nešto zaradi, ali teško da će se to desiti ove sezone.

Posle svega, nekog povoljnog epiloga ipak bi trebalo da bude. Naime, sastanak sa predstavnicima Ministarstva poljoprivrede održan je juče u Leskovcu, a proizvodjačima ovog povrća obećan je rast cena, bar na 35 dinara na veliko, kao i povećanje izvoza, te su, za sada, odustali od daljih protesta.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *