Požar kod Akva parka

pozar1
Pozar na parceli preko puta Akva parka

Danas, oko 12 sati, preko puta doljevačkog Akva parka, na poljoprivrednoj parceli izbio je manji požar. Vatru, na njivi, prvi su primetili radnici Akva parka i odmah  alarmirali doljevačke vatrogasce. Brzom intervencijom požar je za kratko vreme ugašen, ali pretio je da uzme šire razmere, zbog pojačanog vetra. Požar, na svu sreću nije zahvatio stambene objekte, koji se nalaze na samo nekoliko metara od  vatre. Prema nezvaničnim informacijama, uzrok  požara je ljudski faktor, jer je najverovatnije bačen opušak cigarete  iz vozila u pokretu. Zbog toga iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac apeluju na građane, da tokom ovog perioda, budu oprezni i ponašaju se odgovorno kako se sprečile slične situacije.

pozar2

Iz Štaba za vanredne situacije u opštini Doljevac, apeluje na sve građane, a posebno skreće pažnju poljoprivrednicima, s obzirom da je u toku žetva, da ne pale strnjišta i ostatke korova na njivama da ne bi došlo do požara većih razmera.

pozar 3

Kako je navedeno u saoštenju, građanima se savetuje da:

  • ne bacaju upaljene cigarete na otvorenom prostoru;
  • ne spaljujuju travu, nisko rastinje niti smeće na otvorenom prostoru, u urbanim sredinama, kao i na obradivim površinama ili u blizini šuma;
  • ne pale roštilj na otvorenom prostoru u blizini šuma ili u blizini suve trave ili grana;
  • izbegavaju radove na otvorenom koji bi mogli da izazovu požar;
  • ne ostavljaju smeće u šumi zbog mogućnosti samozapaljenja;
  • vode računa o upotrebi otvorenog plamena i zabrane pušenja prilikom izvođenja žetvenih radova;
  • poštuju znake zabrane pristupa u oblastima velike opasnosti od požara.

Iz Štaba za vanredne situacije posebno ističu da neugašena cigareta je najčešći  uzročnik šumskih i poljskih požara i da nikada je ne izbacujte iz vozila u pokretu. A kada ste u prirodi opuške od cigareta da  uvek ugasite.

Oni podsećaju građane da  Zakonom o zaštiti od požara članom 50 zabranjeno je spaljivanje ostataka strnih useva, spaljivanje smeća na otvorenom i spaljivanje biljnih ostataka. Zbog kršenja ovog člana Zakona zaprećena je kazna od 10.000 do 50.000 dinara.

 

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *