Sabor Sv. Jovana Krstitelja u Orljanu

Crkva_u_Orljanu.3Tradicionalni Jovanjdanski sabor u Orljanu i ove godine biće održan 6.jula, na brdu Kukumiga, od 20.30 časova. Prema rečima predsednika MZ Orljane, Saše Kulića, inače jednog od organizatora manifestacije, obeležavanje ovog praznika, počelo je otvaranjem Likovne kolonije u ovom mestu, a kao i svake godine, pripremlje je i kulturni program. Ove godine gostovaće folklorne grupe iz Lukomira, Badnjevca, Pejkovca i Pukovca. Kako ističe Kulić, svake godine oko 5 000 ljudi poseti šuplji kamen i manastir Sv. Jovana Krstitelja, pa će zbog velikih gužvi, saobraćaj ka ovom brdu, biti zatvoren 06. jula, od 17 sati, pa do 23h do kada je planirano da program traje. Manifestaciju po tradiciji  otvara paroh crkve u Orljanu, a ove godine će to biti sveštenik Milan.

Inače, Sabor se po tradiciji održava na brdu Kukumiga ili Komiga jer se upravo na tom mestu nalazi crkva Sv. Jovana Krstitelja, izgradjena na mestu starije verske gradjevine, verovatno manastirskog kompleksa,  iz perioda pre turskog osvajanja ovih prostora.

Prema Letopisu crkve orljanske, postoji od 11.veka, ali je nakon oslobodjenja od Turaka 1877-1878. godine zatečena u ruševinama. Prema podacima crkvu je obnovio izvesni Živadin iz Niša, koji je tu stražario za vreme rata.  Tu se takodje nalazi i Šuplji kamen, za koji narod veruje da je lekovit, pa se u bolesti kroz njega provlači, a poneko veruje da će mu pomoći ukoliko ogrebe kašičicom malo kamena i popije sa časom vode. Nedaleko odatle u samom selu Orljane nalazi se crkva Sv. Petke, koja je takodje izgradjena na starom crkvištu 1931. do 1936., a prilikom radova nadjen je krst koji se datira u 1862 .godinu.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *