Premijerka Srbije i ministri poljoprivrede i sporta danas obišli radove u Žitoradji i Samarinovcu

Visoka delegacija Vlade RS, na čelu sa premijerkom Anom Brnabić i ministrima poljoprivrede i sporta Branislavom Nedimovićem i Vanjom Udovičićem obišla je danas, prilikom posete opštini Žitoradja, radove na kompleksu bazena u tom mestu, kao i proces elektrifikacije polja koji je nedavno počeo u Samarinovcu.  Takodje, u razgovoru sa čelnicima opštine dogovoreni su i novi projekti za predstojeći period.

Izgradnja bazena uveliko traje, a ovaj objekat će prema planu biti otvoren za kupače iduće godine. Grade se tri bazena, a u ovaj projekat uloženo je 120 miliona dinara za prvu fazu radova, dok još uvek nije poznato koliko će novca biti izdvojeno za drugu fazu, s obzirom na to da je izrada projektne dokumentacije u toku. Taj deo posla finansiraće se iz sredstava lokalne samouprave. Fudbalski stadion koji je do nedavno bio na mestu bazenskog kompleksa, biće izgradjen na drugoj lokaciji, rekao je prilikom posete ministar sporta Vanja Udovičić.- Cilj nam je i dalje da radimo na omasovljenju svih sportova i u ovako malim mestima, rekao je, izmedju ostalog, Udovičić. 

Premijerka i ministri posetili su zatim atar sela Samarinovac u opštini Žitoradja. Predsednica Vlade je tom prilikom  istakla zadovoljstvo što se poslednjih godina u oblasti poljoprivrede radi sistemski, ističući da pre 2013. godine procesa elektrifikacije u našoj zemlji nije ni bilo, dok je sistemima za navodnjavanje bilo pokriveno samo 2 odsto poljoprivrednih površina, a do kraja mandata ove Vlade, dodaje, ta cifra biće izmedju 5 i 7 odsto. –To je veliki iskorak za samo četiri godine, a prvi put imamo i automatske sisteme protivgradne zaštite, kojih će biti do kraja mandata Vlade ukupno četiri. Svi ti poslovi koje sam navela su sistemske promene, napominje premijerka.

Proces elektrifikacije polja, koji finansira Ministarstvo poljoprivrede, u ovom dobričkom selu, počeo je pre nekoliko dana, a ovo selo biće jedna od retkih oblasti u Srbiji u kojoj će biti omogućeno snabdevanje el.energijom celog atara, što je oko 800 ha. To će, prema rečima poljoprivrednika sa kojima smo danas razgovarali, olakšati i pojeftiniti proizvodnju, čak i do osam puta, jer je navodnjavanje uz pomoć el.energije i te kako jeftinije od korišćenja agregata na dizel. Zato je, dodaju, interesovanje poljoprivrednika izuzetno veliko, pa već ima stotinak interesenata. Ministar Nedimović najavljuje i subvencije za priključenje na mrežu od 80 odsto ( cena priključka je oko 120.000 dinara) i uverava da je elektroenergetski sistem u stanju da omogući uredno snabdevanje strujom za sve ove poljoprivredne površine. –Elektrifikacija će biti nastavljena i u obližnjim selima Držanovcu i Pejkovcu, a izdvajanja će iduće godine za te namene biti višestruko povećana, ističe Nedimović.

Inače, kako je danas rečeno, elektrifikacija polja u Samarinovcu trebalo bi da bude završena do kraja septembra, a  priključci na mrežu do kraja godine, tako da se dobrički poljoprivrednici nadaju da će već od sledeće sezone od ovog vida  modernizacije procesa poljoprivredne proizvodnje imati višestruke koristi.

Posetom najviših državnih zvaničnika zadovoljan je i predsednik opštine Žitoradja Ivan Stanojević, koji je rekao za naš radio da je ova poseta samo još jedan dokaz da naša Vlada i predsednik države misle na jug Srbije, napomenuvši da se ulaganja u ovu opštinu neće završiti na tome, te da je sa visokim državnim predstavnicima već razgovarao o novim projektima u oblasti putne i kanalizacione infrastrukture.

Tekst i foto: J.Kozomara

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *