Preminuo patrijarh srpski Irinej

Patrijarh srpski Irinej preminuo je jutros posle borbe sa koronavirusom.

U petak, 20. novembra 2020. godine, u 7:07 časova u Vojnoj kovid bolnici “Karaburma” u Beogradu upokojio se u Gospodu Njegova svetost Arhiepiskop pećki, Mitropolit beogradsko-karlovački i Patrijarh srpski g. Irinej (Gavrilović), saoštila je Srpska pravoslavna crkva.

“O svim drugim detaljima u vezi sa sahranom Njegove svetosti patrijarha javnost će biti uskoro obaveštena. Večan mu spomen i Carstvo Nebesko”, navodi SPC na svom sajtu.

Njegova svetost patrijarh srpski gospodin Irinej rođen je kao Miroslav Gavrilović u selu Vidova kod Čačka 1930. godine od oca Zdravka i majke Milijane.

U rodnom selu završio je osnovnu školu, a potom gimnaziju u Čačku. Po završetku gimnazije upisao se i završio Bogosloviju u Prizrenu, a zatim i Bogoslovski fakultet u Beogradu. Po završenom fakultetu odlazi u vojsku.

Po povratku iz vojske ubrzo biva postavljen za suplenta (profesora) Prizrenske bogoslovije. Pre stupanja na dužnost profesora oktobra meseca 1959. godine u manastiru Rakovica, od strane Njegove svetosti patrijarha srpskog Germana, prima monaški čin, dobivši monaško ime Irinej.

Za Episkopa niškog izbaran je 1975.godine, a na tom mestu ostao je do 2010.godine kada je izabran za Patrijarha srpskog.

Episkop niški Arsenije rekao je da je patrijarh Irinej imao mnogo ljubavi za svoju crkvu i svoj narod kojima je sav svoj život posvetio.

Pamtiću ga plemenitu ličnost, skromnu i smirenu koji je voleo malog i običnog čoveka i koji je uvek nalazio lepu reč za svakoga, a posebno onoga ko je bio potišten ili ucveljen, istakao je episkop Arsenije.

“Naročito je isticao tokom svog služenja svoju ljubav prema Kosovi i Metohiji i nije bilo dana da nije pomenuo KiM i naš narod tamo sa bolom i nadom da će se nešto na bolje promeniti”, rekao je episkop Arsenije.

Patrijarh Irinej će najverovatnije biti sahranjen u kripti Hrama Svetog Save, kazao je za Tanjug šef Informativne službe SPC protođakon Radomir Rakić. Patrijarh bi, ako nije drugačije odredio testamentom, bio prvi patrijarh sahranjen u ovom Hramu.

Foto:SPC

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *