home Društvo, Vesti Promenljivo vreme napunilo ordinacije Doma zdravlja!

Promenljivo vreme napunilo ordinacije Doma zdravlja!

Ovih dana čekaonice doljevačkog Doma zdravlja napunili su pacijenti koji se žale na povišen krvi pritisak, stomačne tegobe, vrtoglavicu, pulsirajući bol u glavi i mučninu. Glavni krivac, prema mišljenju doljevačkih lekara, je uticaj vremenskih prilika na zdravlje ljudi.  Smena toplog i hladnog vremena i kolebajući vazdušni pritisak uticali su na zdravlje meteoropata, ali i na potpuno zdrave ljude koji se osećaju umorno, malaksalo, bezvoljno, posebno su pogođeni hronični bolesnici, koji su  ovih dana zatražili pomoć lekara.

  • Zbog promene vremena kod mnogih ljudi je došlo do naglog skoka krvnog pritiska, što je izazvalo glavobolje, vrtoglavice i nestabilnost. Zato je bitno da oni koji imaju ovakve tegobe posete svog izabranog  lekara kako bi proverili nivo pritiska i utvrdili da li je on dobar i da li je potrebna korekcija terapije. Javljaju se i građani sa infekcijama gornjih disajnih puteva. – objašnjava dr Miloš Bogoslović, lekar opšte medicine Doma zdravlja u Doljevcu.

On dodaje da nagle promene vremena mogu biti krivac za različite zdravstvene probleme. Nagli skokovi temperature sa visokih na niske i obrnuto, loše utiču na krvni pritisak, srce i cirkulaciju, što na kraju može dovesti do raznih tegoba poput nesanice, glavobolje i umora, koje prate osećaji nervoze i razdražljivosti. Metereopatije nisu pošteđeni ni zdravi ni mladi, a posebno je izražena kod hroničnih bolesnika i onih pod stresom. Stanje napetosti ne dozvoljava da se organizam prilagodi novonastalim promenama, već reaguje tako što naglo skače krvni pritisak, dolazi do pojave nesanice, glavobolje, preznojavanja, dekoncentracije i niza drugih simptoma, koji otežavaju normalno funkcionisanje.

  • Ni deca ovih dana nisu pošteđena. Primetan je povećan broj mališana koji imaju stomačni virus. Kod dece se javlja proliv, povraćanje i povišena temperatura.- kaže dr Bogoslović.

Doktor Bogoslović savetuje da građani unose dovoljnu količinu tečnosti, pre svega vode, oko dva litra dnevno, ali ne hladne. Preporučuje izbegavanje gaziranih napitaka i alkoholnih pića, a za osveženje savetuje sokove poput domaće limunade kao i mlakih nezaslađenih čajeva i razblaženih prirodnih sokova  i boravak u rashlađenim prostorijama.

  • Građani koji imaju ove tegobe trebalo bi koriguju ishranu. U jelovnik treba uvesti lagane obroke i što više svežeg voća i povrća, a izbegavati masne i kalorične obroke, pre svega prženu hranu. – savetuje lekar.

On dodaje da treba izbegavati veći fizički napor, a ako je dnevna temperatura visoka , onda treba izbegavati izlazak iz kuće u vremenu od 11 do 17 sati. Treba povećati i unos vitamina u obliku svežeg voća i povrća. Neophodno je obezbediti dovoljnu količinu sna i odmora u toku dana.

M.Jovanović/Radio Koprijan

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *