Promocija knjige “Dobrič” prof.dr Boška Prokića u Žitorađi

U Narodnoj biblioteci u Žitorađi, večeras od 19 sati,  biće održana promocija knjige „Dobrič 1.deo“  prof. dr Boška Prokića. Posle petogodišnjeg istraživanja i prikupljanja materijala i istorijskih činjenica prva od četiri knjige iz edicije ”Dobrič” biće premijerno predstavlјena pred publikom u Žitorađi. Kako kaže u izjavi za naš radio prof. dr Prokić u prvoj knjizi su osnovne i neke druge karakteristike Dobriča gde je obrađeno 16 karakteristika, počev od imena i teritorije do sličnosti i razlike između Dobriča i Toplice. Drugi tom knjige o Dobriču govoriće o Dobriču kroz istoriju, tj. od prvih trenutaka kada se Dobrič pominje. Po svemu sudeći biće to dosad najsveobuhvatnije delo o ovom predelu. U drugoj knjizi profesor Prokić bavio se statističkom slikom Dobriča, a treća, prema njegovim rečima najzanimljivija, bavi se starim govorom Dobriča.

  • Večeras će biti održana promocija knjige o Dobriču prve knjige napisane o Dobriču kao kompletnoj sredini u kojoj su obrađene dve grupe pitanja. Jedan deo odnosi se na osnovne karakteristike Dobriča kao teritorije, društvene zajednice, privrednog centra, saobraćajnice, odnosno jedno dvadesetak najznačajnijih karakteristika o kraju, prostoru, ljudima… A drugi segment posvećen je istoriji Dobriča- kaže u izjavi za radio Koprijan prof. dr Boško Prokić.

Ovo je prvi put da je izdata jedna ovakva sveobuhvatna publikacija o istoriji Dobriča, a u  kojoj, na jednom mestu, se nalaze sve informacije o raznim istorijskim događajima koji su se odvijali na ovim prostorima.

Prof. dr Prokić ističe da je iznenađen koliko je istorija Dobriča važna, značajna, trajna i da skoro nema perioda istorije koji na neki način nije bio povezan sa Dobričom, ali nažalost do sada na jednom mestu nije bila prezentovana bogata istorija ovoga kraja.

  • Posle petogodišnjeg rada i istraživanja na upoznavanju istorije Dobriča izašla je ova knjiga koja obuhvata period od njegovih prvih dana do danas. Zanimljiva je činjenica da Dobrič ima naselje iz bronzanog doba. Ostaci ovog naselja nalaze se u selu Gornja Stražava na mestu zvanom „Orlov kamen“ i to je ustvari najstarije naselje Dobriča. Ali ovaj kraj ima i nekoliko dobro poznatih i relativno proučenih naselja iz rimskog i vizantijskog perioda, najpoznatije naselje je Gradište gde je otkrivena bista carice Teodore, značajna su i naselja i Ad Herkulem (lat. Ad Herculem) i Žitorađsko kale. Dobriču je pripadala i srednjevekovna tvrđava Koprijan- kaže prof.dr Prokić.

Kako kaže profesor Prokić ovo je samo početak istorije Dobriča jer je on pripremio i uskoro treba da izađu iz štampe još dve knjige.

Druga knjiga govoriće o statističkoj slici Dobriča. U ovoj vrlo interesentnoj publikaciji čitaoci će moći da sagledaju celovitu sliko o Dobriču danas u odnosu na neki drugi period, a još interesantnija knjiga je knjiga kaže profesor, „Stari govor Dobriča“ jer u Dobriču ima preko 120 pisaca od kojih mnogi pišu na dobričkom dijalektu, a ova knjiga će istrgnuti od zaborava specifičan jezik ovoga kraja.

Na kraju razgovora je dodao da je završio i knjigu, koju tek treba da objavi, o svom rodnom selu, Gornjoj Rasovači, istoriji ovoga sela i njenim meštanima, na koju je kaže izuzetno ponosan.

Nema sumnje da je profesor Prokić najbolјi poznavalac Dobriča i svojih Dobričana.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *