Rastu vodostaji reka u opštini Doljevac, ali nema opasnosti od poplava

Vodostaji reka na području opštine Doljevac su u porastu, ali je njihov nivo i dalje ispod granice redovne odbrane od poplava, rečeno je jutros Radio Koprijanu u lokalnom Štabu za vanredne situacije. Juče je, kako je našem radiju rekao Jovica Pešić iz lokalne samouprave na području opštine Doljevac palo preko 30 l/m2 kiše  za 24 časa, što je uslovilo rast vodotokova  I i II reda, ali u obimu koji ne ugrožava ni gradjane, ni objekte, kao ni poljoprivredno zemljište.

Kako je dodao, prema podacima sa terena, situacija je pod kontrolom, ali se nivoi reka intenzivno prate i to na tri merna mesta u opštini Doljevac, na Toplici kod Doma zdravlja u Doljevcu, na Južnoj Moravi kod Korvingrada i na Pustoj Reci u Pukovcu. Ekipe su u pripravnosti i spremne da, ukoliko je potrebno, reaguju.

Inače, tokom jučerašnjeg dana, 297 osoba je evakuisano iz područja zahvaćenih poplavama. Najviše padavina zabeleženo je na teritoriji Kraljeva, gde je palo  oko 120 litara kiše po kvadratnom metru. Kritično je u Kniću, kao i u skoro svim selima u gornjem Dragačevu. I na području Ivanjice izlili su se bujični potoci. Na teritoriji Sremske Mitrovice zbog visokog nivoa podzemnih voda i u kanalskoj mreži takođe je proglašena vanredna situacija. Vanredna situacija proglašena je i u Novom Pazaru.

Inače, “Srbijavode” su proglasile vanrednu odbranu od poplava, kako bi se preventivno podigao sistem odbrane, a to je urađeno na osnovu upozorenja Republičkog hidrometeorološkog zavoda rečeno je u “Srbijavodama”.

Republički hidrometeorološki zavod upozorio je da će danas i sutra vodostaj na reci Savi biti u porastu i da će prevazilaziti granicu redovne odbrane kod Šapca i Beograda, a do srede, 5. juna, u porastu će biti i vodostaji na Belici, Moravici, Skrapežu, Đetinji, Gruži, kao i na gornjem toku Zapadne Morave i Ibru i da će se kretati oko ili iznad upozoravajućih nivoa. Kako se navodi, vodostaj na Crnici, Lepenici, Lugomiru, Resavi i Belici, kao i na Jadru i Kolubari sa pritokama, biće u umerenom i većem porastu do srede 5. juna sa mogućnošću približavanja upozoravajućim nivoima.U RHMZ upozoravaju da će vodostaji na banatskim vodotocima biti u porastu do 6. juna i da će se na Tamišu i Brzavi kretati iznad granice redovne odbrane od poplava.

J.K.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *