Školarci sutra slave Svetog Savu

kolektiv
Učiteljica Danijela (druga s leva) i kolektiv

Uz pesmu, igru, posluženje, osmehe i radost  dece sutra, 27. januara, u svim školama na teritoriji opštine Doljevac biće svečano obeležena školska slava Savindan,  odnosno 782. godišnjica smrti prvog srpskog prosvetitelja Svetog Save.  U svim školama biće održana prigodna predstava koju su pripremili učenici, a zatim i sečenje slavskog kolača. Proslava školske slave Sv. Save počinje u svim školama u 10 sati.

Kako nam je rekao generalni direktor OŠ „Vuk Karadžić“ u Doljevcu ove godine centralne proslave neće biti, ali će sva isturena odeljenja na svoj način i prigodnim programom obeležiti školsku slavu.

Učiteljica trećeg razreda škole u Malošištu, Danijela Mitrović, kaže u izjavi za naš radio da je kolektiv ove škole zajednički pripremio interesantnu predstavu.

  • Kao i svake školske godine mi smo se trudili da zajedno sa decom napravimo interesantnu i zanimljivu priredbu, a u čast Svetog Save – utemeljivača obrazovanja i prvog srpskog arhiepiskopa.- rekla je učiteljica Danijela Mitrović u izjavi za naš radio.

Kako je istakla, učenici su pripremili priredbu posvećenu  Sv. Savi, a pored glume o životu i radu ovog prosvetitelja, deca su pripremila i prigodne recitale, narodne umotvorine i izreke kao i interesantne skečeve.

  • Nakon predstave, uz prisustvo ovdašnjeg sveštenika biće presečen kolač, a zatim će deca u svojim učionicama imati žurku- istakla je učiteljica.

Na kraju je pozvala sve roditelje da prisustvuju ovoj svečanosti i aplauzom podrže napor i trud dece koja su pripremila predstavu,  a  sve u čast ovom našem prosvetitelju.

Podsetimo, Sveti Sava je ustanovljen za školsku slavu 1840. godine, na predlog Atanasija Nikolića, rektora Liceja u Kragujevcu. U odluci tadašnjeg Popečiteljskog prosveštenija, predstavnici državne i crkvene vlasti propisali su da se Sveti Sava proglašava za “patrona svih naših škola i da se najsvečanije proslavlja”. Savindan se u školama slavio sve do 1945. godine, kada je ukinut, odlukom tadašnjih vlasti. Posle poluvekovne zabrane od komunističkog režima, od devedesetih godina prošlog veka ponovo se praznuje u obrazovno-vaspitnim ustanovama.

Na Savindan nema nastave, ali đaci i nastavnici prisustvuju priredbama i  sečenju slavskog kolača.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *