U nedelju nastavak akcije besplatnih pregleda širom Srbije

Dom zdravlja Doljevac
Dom zdravlja Doljevac

Peta po redu, akcija besplatnih preventivnih pregleda biće nastavljena u nedelju, 28. januara, od 8 do 16 sati. Tom prilikom, svi građani, čak i oni bez zdravstvene knjižice, moći će da, bez zakazivanja termina, provere svoje zdravlje. Doljevački Dom zdravlja, takođe, nastavlja akciju besplatnih preventivnih pregleda u nedelju, pa će ovdašnji pacijenti imati priliku da, iako nemaju zdravstveno osiguranje, obave specijalističke preglede.

U Kliničkom centru u Nišu, pacijenti će moći, bez zakazivanja i overene zdravstvene knjižice, da urade ultrazvuk abdomena, merenje tumor markera gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9, kao i preglede grudi i  mamograf.

U Domu zdravlja u Žitorađi biće dežurni lekari  specijalisti ginekologije i akušerstva, pa će pacijentkinje u toku nedelje moći da obave ginekološki pregled.

U Opštoj bolnici „Dr Aleksa Savić“ u Prokuplju radiće se ultrazvuk abdomena, merenje tumor markera gastrointestinalnog trakta CEA i CA 19-9,  kao i  mamografski pregledi.

Kako nam je rekla glavna sestra Doljevačkog Doma zdravlja ove nedelje radiće se preventivni  pregledi odraslog stanovništva i ginekološki pregledi.

  • Ove nedelje nismo u mogućnosti da pružimo pacijentima uslugu ultrazvučnog pregleda abdomena zbog odsustva doktorke. Ali zato će se u službi za preventivnu zaštitu odraslog stanovništva raditi skrinig preglede ove grupe ljudi. U službi za zdravstvenu zaštitu žena radiće se svi preventivni ginekološki pregledi, poput skrininga za rano otkrivanje karcinova grlića materice- rekla je u izjavi za naš radio Vesna Marjanović.

Ona je dodala da je izuzeno zadovoljna odzivom stanovništva kada su u pitanju besplatni preventivni pregledi.

  • Zadovoljni smo odzivom, mada naša ustavona preventivne preglede pruža u kontinuitetu godinama unazad, bilo da su u pitanju organizovane akcije ili pak posete pacijentima u naseljima naše opštine – rekla je Marjanovićeva.

Podasetimo, Ministarstvo zdravlja organizovalo je u poslednjih nekoliko meseci četiri akcije besplatnih pregleda za građane bez knjižice i bez uputa i zakazivanja, a državni sekretar u tom Ministarstvu Meho Mahmutović tada je rekao da se toj akciji odazvalo ukupno 75.000 pacijenata i da je obavljeno više od 100.000 pregleda.

Poslednja akcija preventivnih zdravstvenih pregleda organizovana je u nedelju, 24. decembra kada su građani mogli da obave besplatne oftalmološke preglede, ultrazvučni pregled stomaka i labaratorijski pregled holesterola, triglicerida i drugih lipida u krvi, a tada je pregledano 24.000 pacijenata.

M.Jovanović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *