Skuplje meso za uranak

mesoPovećana tražnja kao i cena tovljenika uslovili su najnovije povećanje cena svežeg mesa, kažu u doljevačkim mesarama. Tako  je trenutno cena po kilogramu svežeg mesa skuplja  za oko 70 do 100 dinara  u zavisnosti od kategorije. Poskupelo je i meso za roštilj, kažu u jednom marketu u Doljevcu, i sada je kilogram 350 umesto 300 dinara. U istoj trgovini  su nam rekli da mesne preradjevine i roštilj kobasice nisu menjale cenu.

Pre nekoliko nedelja razlog je bio Vaskrs, a sada Prvi maj i Đurđevdan – objašnjavaju u resornom ministarstvu. Već polovinom maja dođe do stabilizacije cena, jer su sada porasle samo cene svežeg mesa, dok su prerađevine ostale iste. Nema baš neke nestašice mesa, već je definitivno povećana tražnja. Čak ni stočarima ne ide naruku ta “napumpana” i visoka cena, jer u roku od pola godine, ona drastično padne, pa bude višak na strani ponude. Svakako, veće cene nisu nikakvo iznenađenje za ovaj period godine. Prema našim saznanjima “otišla” je samo cena svinjskog mesa.

Da podsetimo i pre  godinu dana dogodio se sličan scenario. U trgovinama je svinjsko meso zbog nestašice skočilo za čak 150 dinara po kilogramu. Ipak, posle praznika cenovnici su se vraćali u normalu. Stručnjaci pretpostavljaju da će i ove godine biti isto i kako leto bude odmicalo da će cene da idu na niže.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *