Srbija proslavlja Dan državnosti

332007_srbija-karadjordje-petrovic_ff
Foto AP, Wikipedia

Građani Srbije 15. februara slave Dan državnosti Srbije – Sretenje.

Sretenje je državni praznik i slavi se dva dana, 15. i 16. februara u znak sećanja na dva značajna istorijska datuma koja bitno opredeljuju kulturno-istorijski i nacionalni identitet Srba. Povodom Dana državnosti, 15. i 16. februar su neradni dani.

15.februara 1804. godine, srpski ustanici, predvođeni Đorđem Petrovićem, poznatijim u narodu kao Karađorđe, na Zboru u Orašcu odlučili su da pokrenu Prvi srpski ustanak. Prvi srpski ustanak označava ustanak pobunjenih Srba iz Beogradskog pašaluka i okoline protiv Turaka.

Ujedno, toga dana, 1835.godine u Kragujevcu je donet Sretenjski ustav, prvi ustav Srbije i jedan od najdemokratskijih i najliberalnijih ustava tog doba.

Takođe, Sretenje je i veliki verski praznik koji Srpska pravoslavna crkva slavi 15.februara kao Sretenje Gospodnje.

Četrdeset dana po rođenju, Bogorodica donese u Jerusalimski hram svog sina da ga po zakonu posveti Bogu. U hramu je ugledaše starac Simeon i udovica Ana, koji u malom Isusu prepoznaše dugo čekanog Mesiju.

Sretenje se u narodu tumači kao dan kada se sreću zima i leto. Ponegde se kaže i Obretanje, jer se ovog dana obrće zima u leto.

Veruje se da na ovaj dan mečka izlazi iz svog skloništa i pogleda da li ima senku. Ako je ima, onda se okrene i vraća u pećinu da odspava još šest nedelja, koliko će zima trajati. Ako nema senku, onda se odgega u šumu u potrazi za hranom.

I na kraju, podsetimo jos jednom, povodom Dana državnosti, 15. i 16. februar su neradni dani.

M.Jovanovic

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *