Srpski turisti i dalje u pritvoru na Zakintosu, roditelji očajni!

Foto: Prokuplje na dlanu
Foto: Prokuplje na dlanu

Među šestoricom mladića iz Srbije koji su uhapšeni na grčkom ostrvu Zakintos, jer su navodno ubili američkog turistu su dvojica iz Toplice. Reč je o Nenadu Jovanoviću iz rečice kod Žitorađe i Siniši Petroviću iz Žitnog Potoka.Njihovi roditelji su očajni, a država ćuti. Prema najnovijim informacijama sudjenje koje je trebalo da otpočne danas odloženo je za četvrtak, a kako prenosi RTS,  jutros su uhapšene još dve  osoba, koje su takodje osumnjičene za  ubistvo američkog državljanina. Nezvanično  u pitanju je jedan Grk, srpskog porekla koji se takodje sumnjiči da je bio jedan od učesnika tuče, kao i osoba iz Srbije, čije ime još uvek nije poznato.

Miladin Petrović, otac Siniše Petrovića (22) kaže da je država potpuno zatajila i nikakvu pomoć nije pružila svojim državljanima.

Ovo je strašno. Ako su krivi, treba da odgovaraju i mi roditelji idemo u zatvor sa njima, ali naša deca su potpuno nevina i sve im je namešteno. Ova država je potpuno zakazala i ne štiti svoje državljane- očajan je Miladin Patrović , koji već tri dana obija vrata nadležnih institucija.

On dodaje da je za pritvor svoga sina saznao od predstavnika turističke agencije preko koje su otišli na letovanje, a da su policijski službenici posle tri dana došli da ga obaveste.

Sin me je zvao iz pritvora, tvrdi da to nisu uradili i ja mu verujem. Ni on ni Nenad Jovanović koji mu je drug iz detinjstva nikada ni mrava nisu zgazili. Sada im se na teret stavlja ubistvo, tamo vrše pritisak na njih da će da ih izruče Americi, a naša država ćuti- kaže Petrović.

On dodaje da mu je sin ispričao da je bila opšta tuča i da je prethodno taj Amerikanac napao neku Srpkinju. Prvo je skočio barmen i radnik obezbeđenja, a zatim se sve izdešavalo.

Našu decu su uhapsili tek sutradan oko 19 sati. Došli su gde su smešteni i rekli im da pođu na informativni razgovor, a onda kada su izlazili iz kombija, stavili su im lisice na ruke. Sada pokušavaju da im nameste, jer je prvo plasirana jedna priča, a onda druga. Moj sin tvrdi da ga nije ubio i ja mu verujem. Ovo mu je prvi put da letuje u Grčkoj i svako može da potvrdi da nikada ni mrava nije zgazio- kaže očajan otac koji ne zna gde da potraži pravdu i zaštitu.

Mi roditelji svih optuženih bićemo u Grčkoj sve dok se ne dokaže istina. Nećemo dozvoliti da naša deca budu žrtvovana zarad zemlje koja nas je bombardovala i ubijala. Žao mi je i tog mladića koji je stradao i ako, opet kažem, ispostavi se da su naša deca učestvovala u svemu, neka im se sudi, ali nećemo dozvoliti da ih žrtvuju i namestaju priču– dodaje Milutin.

Ovih dana kako tvrdi sva vrata su zatvorena i svi izbegavaju da se uključe u slučaj.

I Nenadova porodica u selu Rečica kod Žitorađe je u potpunom šoku. I oni su sigurni da nisu krivi.

Otišao je na Zakintos da se leči, jedva smo skupili taj novac da ga pošaljemo na more jer je dobio alergijski kašalj radeći u „Filipsu“. Kako sad da mu pomognemo, sam je i uplašen a mi odavde ne možemo ništa za njega da uradimo – grcajući u suzama priča Nenadova majka Jasmina Jovanović.

Kako kaže, on je 30. juna sa drugovima Nikolom Jovanovićem iz istog sela i Sinišom Jovanovićem iz Žitnog Potoka otputovao na letovanje.

Uplatili su aranžman preko neke agencije u Prokuplju, sutra je trebalo da se vrate. Javljao sei juče i danas ali samo na minut, valjda im je samo toliko dozvoljeno. Kazao je : „Mama, mi smo ovde, ne znamo šta se dešava. Bojim se da će nas poslati u Ameriku da nam tamo sude“ . Kazala sam mu da bude jak, da izdrži jer se svi nadamo da će pravda da pobedi, da će biti dokazano da on nije ni za šta kriv. Ni mrava ne bi zgazio a kamoli čoveka da ubije – naglašava zabrinuta žena.

Trenutna jedina pomoć dečacima je treći drug, koji nije uhapšen Nikola Jovanović, koji im odnosi hranu.

On im tamo pomaže, kupuje im hranu jer im je i novca nestalo. U sredu bi trebalo da stigne kući pa ćemo valjda saznati šta se desilo sa našim detetom- kaže LJubiša.

Medjutim, prema najnovijim informacijama koje prenosi Kurir,  jutros su uhapšene još dve osoba, koje su takodje osumnjičene za ovo ubistvo. U pitanju je je jedan Grk, srpskog porekla, koji je bio jedan od učesnika tuče, kao i još jedan državljanin Srbije čije ime nije poznato. Posle svega epilog priče je da je uhapšeno ukupno 9 osoba, od toga sedmoro državljana Srbije.

B.Roganović

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *