Tradicija se ne zaboravlja: Orljane u znaku priprema za Sabor Sv.Jovana

Sabor Sv.Jovana 7.jul najsvečaniji je dan u toku godine u Orljanu. To je praznik kada selo i svi meštani u njemu brojnim kulturno-zabavnim dogadjajima i otvaranjem svojih vrata za goste nastoje da, kako red nalaže, obeleže ovaj veliki praznik.

Selo cele te nedelje bude i u znaku Likovne kolonije, koja se po tradiciji godinama već uoči ovog praznika organizuje u prostorijama tamošnje škole. Slikari borave u domovima ljubaznih orljanskih domaćina, stvarajući neverovatna umetnička dela, inspirisana ovim krajevima i znamenitostima koje ih okružuju. Sve te slike potom mogu da vide posetioci tradicionalne manifestacije koja se veče uoči praznika, 6.jula, organizuje na brdu Komnjiga, gde se i nalazi crkvica posvećena Sv Jovanu.

Posebna atrakcija je defile učesnika kulturno-zabavnog programa kroz selo. Defile, kako kažu u MZ Orljane, počinje od 19 časova u centru sela, a program na brdu od 20.30h. Očekuje se, kako dodaju, oko stotinu učesnika, ali i nekoliko hiljada posetilaca iz mnogih krajeva naše zemlje.

Verni narod na večernjoj službi u crkvi Sv.Jovana okupiće se 6.jula od 17 časova, dok će Liturgija na sam dan praznika biti od 8:30, rekao je Radio Koprijanu otac Dragan, paroh orljanski.

To je i vreme kada posećenost poznatog Šupljeg kamena dostigne rekordne brojke, jer se u narodu veruje da su njegove blagotvorne moći najveće upravo na ovaj praznik. Prolazak ispod Šupljeg kamena kao i čitanje molitve za zdravlje orljanskog paroha za sve vernike i poklonike, tradicija je koja se ne zaboravlja i ne zaobilazi, pa se očekuje da će tako biti i ovoga puta.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *