U Doljevac stigle prve doze Sputnjika V- Povećan broj obolelih od korona virusa

Doljevački Dom zdravlja dobio je rusku vakcinu Sputnjik V i sutra posle 13 časova biće vakcinisani pacijenti sa teritorije opštine Doljevac koji su se prijavili preko e-Uprave. Kako kažu iz ove zdravstvene ustanove na spisku je 91 građanin koji se izjasnio za primi  vakcinu protiv korona virusa ovog proizvođača.

Inače, trenutno se vrši revakcinacija pacijenata koji su primili prvu dozu cepiva. Do sada je oko 1500 građana primilo prvu dozu vakcine proizvođača Sinofarm, Fajzer ili AstraZeneka.

Kako napominju iz Doma zdravlja Doljevac oko 1300 građana opštine Doljevac je revakcinisano, odnosno  primili su  obe doze vakcine.

Inače, proces vakcinacije i revakcinacije u Domu zdravlja Doljevac se odvija bez čekanja i gužvi, jer građani  dan ranije budu obavešteni o tačnom datumu i vremenu vakcinacije, tako da nakon pregleda lekara pacijenti ne čekaju kako bi primili vakcinu. Ceo proces traje petnaestak minuta.

Prema našim saznanjima broj obolelih od korona virusa u Doljevcu je u porastu. Poslednjih dana procenat pozitivnih u odnosu na testirane pacijente je skoro 70 procenata, takođe povećan je i broj prvih pregleda u kovid ambulanti.  Prema informacijama oko desetak dnevno imamo pozitivnih pacijenata na virus korone. Nadležni apeluju da se poštuju sve propisane mere od strane Kriznog štaba i Vlade RS.

U doljevačkom Domu zdravlja kovid ambulanta radi svakog dana  i vikendom  od 7 do 22 časa, a raspolažu i sa dovoljnim brojem testova za korona virus. Medicinsko osoblje radi odgovorno i pregledi se brzo završavaju, sem ukoliko se ne čekaju dodatne analize krvi ili rezultati testa.

Podsetimo, svi građani Srbije, bez obzira na to da li imaju ili ne overenu zdravstvenu knjižicu, imaju pravo na lečenje ukoliko obole od kovida 19. To se odnosi i na preglede i testiranja u domovima zdravlja, kao i na boravak u bolnici. U Ministarstvu zdravlja objašnjavaju da je to stav države od kada se pojavila korona i da se od te prakse nije odustalo.

Lekari i dalje apeluju na građane da se pridržavaju epidemioloških preporuka, da nose masku, drže fizičku distancu i redovno dezinfikuju i redovno peru ruke.

M.J.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *